NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Interpelare pe tema Primăriilor ce au intrat deja în insolvență

Administrațiile locale și cele teritoriale ar putea intra în insolvență, conform unui proiect de ordonanță a Guvernului, publicat deja în Monitorul Oficial. Pentru a evita situațiile de insolvență senatorul PSD Sorin Lazăr trage un semnal de alarmă în acest caz, drept pentru care a solicitat ministrului de Finanțe o situație cu administrațiile din județul Iași amenințate de insolvență.

Guvernul Romaniei a suplimentat sumele pe care le pot împrumuta de la stat primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, in calitatea acestora de ordonatori principali de credite, pentru achitarea arieratelor, totusi, în aprilie, arieratele unor primării şi consilii judeţene totalizau 750.000 milioane de lei. Aceste institutii ale administratiei publice locale sunt vizate imediat, conform reglementarilor in vigoare, de procedurile de criză financiară şi de insolvenţă. Fata de cele prezentate mai sus, va rog sa imi transmiteti cate astfel de situatii de insolventa se inregistreaza la nivelul intregii tari. Totodata as dori sa imi inaintati o situatie nominala cu primariile de pe raza judetului Iasi aflate in astfel de situatii cu potential de risc si valoarea arieratelor inregistrate de fiecare dintre acestea”, susține senatorul Lazăr.

 

  

Dimensiunea datoriilor la nivel de țară este uria­șă. Din totalul de circa 3.200 de comune din România, 2.900 cheltuie aproape dublu față de cât produc. Valoarea totală a arieratelor (adică a plăților restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) se ridică la peste 1,1 miliarde lei, în creștere față de 840 milioane lei, cât era la sfârșitul anului trecut. La începutul anului, Guvernul a decis, conform Acordului cu FMI, ca autoritățile locale să își reducă datoriile cu 85% până la 31 martie, în caz contrar urmând ca Trezoreria să limiteze plățile ce pot fi efectuate de acestea. Modalitatea de reducere a datoriilor prevedea ca administrațiile locale să se împrumute de la Trezorerie, credite cu rambursare în maximum cinci ani.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Mesajul senatorului PSD, Vasile Toma, de Ziua Națională a României

Redacția

Candidatura lui Rusu respinsă la comisia de integritate?

Redacția

PPDD Iaşi se luptă în instanţă pentru un mandat de consilier local la Paşcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site