NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Instanţă: Viaţa unui român valorează cu 30% mai puţin decât a unui italian

Curtea de Apel din Milano a considerat că nivelul de trai în România este mai scăzut, astfel încât a redus despăgubirile acordate în cazul morţii unui român.

Curtea de Apel din oraşul italian Milano a redus cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, motivând decizia prin faptul că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia. Românul Vasile P. a decedat în octombrie 2007, după ce a fost lovit de un camion în orăşelul italian Barletta (regiunea Puglia, sudul Italiei). Dosarul accidentului a ajuns la instanţele din regiunea Lombardia (nordul Italiei), pentru că acolo este sediul companiei de asigurări a şoferului de camion.

  

În decizia iniţială, Tribunalul din Milano stabilise despăgubiri în valoare de 210.000 de euro pentru familia românului, după o reducere cu 50% pentru că bărbatul a fost considerat coresponsabil de accident dat fiind că se afla pe marginea carosabilului în momentul impactului. Însă, în 24 iulie, Curtea de Apel din Milano a dispus reducerea valorii daunelor cu 30%, argumentând că soţia şi copiii românului trăiesc în România, unde nivelul de trai este mai scăzut decât cel din Italia. „Valoarea daunelor se reduce cu 30 la sută, date fiind costurile mai mici de trai în statul de rezidenţă”, au motivat judecătorii Curţii de Apel din Milano, stabilind despăgubiri de 140.000 de euro. „În calcularea valorii daunelor s-a ţinut cont de specificităţile zonei monetare naţionale în care vor fi utilizaţi banii oferiţi familiei”, precizează instanţa italiană.

Presa şi ONG-urile italiene s-au revoltat

Organizaţii nonguvernamentale şi presa italiană au criticat decizia instanţei din Milano. „Verdictul urmăreşte criteriul nivelului de trai, susţinut de companiile de asigurări, dar care de obicei este respins de judecători, pentru că intră în contradicţie cu principiul egalităţii, garantat prin Articolul 3 al Constituţiei Italiei”, a declarat Domenico Musicco, preşedintele Asociaţiei italiene a victimelor accidentelor rutiere şi de muncă (Avisl) şi avocatul Consulatului României din Milano. „Evaluarea daunelor în funcţie de bogăţia unei ţări este periculoasă, pentru că cei care locuiesc în ţări foarte sărace riscă să primească daune extrem de mici. În plus, în cazul de faţă, România este membră a Uniunii Europene. Cetăţenii români pot locui oriunde în Europa, sunt liberi să cheltuiască unde vor banii primiţi drept daune, în Italia, Austria, indiferent de actuala rezidenţă”, a adăugat Musicco.

Avocaţii familiei victimei intenţionează să conteste la Curtea de Casaţie decizia Curţii de Apel din Milano. Cazul a stârnit atenţia presei italiene, care consideră că este vorba de nerespectarea criteriului egalităţii.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Reconstrucţia turismului: 5 măsuri care te ajută să călătoreşti aproape gratis

Redacția

Incendiu la o gospodărie din cartierul Fântânele. Un șopron cu animale amenințat de flăcări (VIDEO)

Marius Parteni

Colonelul Vasile Coștiug a încetat din viață astăzi într-o Clinică Medicală din Viena

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site