NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la o biserică din Pașcani

Ziua de 16 decembrie 2012 a reprezentat pentru enoriaşii parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Paşcani un moment deosebit de rugăciune, ei avându-l în mijlocul lor la Sfânta Liturghie pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

  

Numeroşi credincioşi au participat duminică, 16 decembrie 2012, la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, situată pe espalanada din zona vale a oraşului Paşcani. Din sobor au făcut parte, alături de pr. paroh Neculai Ancuţa şi pr. Ioan Florin Călăraşu, slujitori la parohia „Adormirea Maicii Domnului“, şi pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, şi pr. Gigi-Daniel Ioan, misionar de caritate şi secretarul Protopopiatului Paşcani. La eveniment au participat şi primarul oraşului, domnul Dumitru Pantazi, dar şi deputatul Neculai Răţoi, ambii membri în Adunarea eparhială Iaşi.

Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, în timp ce preoţii slujitori au ţinut veşmintele pe capetele credincioşilor. După citirea Sfintei Evanghelii de la Luca, cap. XIV, versetele 16-24, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat pilda celor poftiţi la cină : „Cina, masa sau agapa, aşa cum o numim noi în limbaj bisericesc, înseamnă de fapt iubire şi constituie locul unde omul se simte bine, odihnindu-se în trupul şi în sufletul său. Ceea ce vrea să ne spună Evanghelia ce s-a rostit în această zi e faptul că şi împărăţia cerurilor se aseamănă cu o cină, la care toţi oamenii de pe faţa pământului sunt invitaţi să participe. Întreaga istorie a umanităţii, cât şi a fiecărui om în parte, de la Botez şi până la mormânt, nu reprezintă nimic altceva decât o chemare la cină din partea Domnului. De aici ne dăm seama că împărăţia cerurilor poate fi trăită încă din această lume, în mod special în două locuri: în familia proprie – biserica cea mică – şi în parohia proprie – biserica cea mare -, iar pentru puţini dintre creştini se mai adaugă şi mănăstirea, care este noua familie pentru monahi şi monahii“.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, au rostit alocuţiuni şi cuvinte de mulţumire pr. protopop Pavel Postolachi, pr. paroh Neculai Ancuţa, după care a urmat săvârşirea unui parastas în amintirea vrednicului de pomenire preotul Grigorie Cojocaru şi a preotesei Aurelia Cojocaru, ctitorii Bisericii  „Adormirea Maicii Domnului“ Paşcani.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

sursa Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Advertisements

Related posts

Teancuri de zeci de mii de euro găsite în casele afaceriștilor imobiliari scuturați ieri de polițiști la Iași

Redacția

Primăria amendată pentru modul cum a realizat CLP Ecoserv SRL deszăpezirea

Marius Parteni

SFÂNTUL SPIRIDON, vindecătorul bolnavilor. Tradiţii şi obiceiuri

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site