RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

În pofida atacurilor ruseşti, economia ucraineană a crescut cu 5,3% în 2023

Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră şi a strâns o recoltă agricolă consistentă, în pofida continuării atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Conform datelor preliminare publicate joi de Institutul de stat pentru statistică din Ucraina, economia a înregistrat o creştere de 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de creştere. Datele mai arată că în primul trimestru din 2023, PIB-ul real al Ucrainei a înregistrat o scădere de 10,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, după care a urmat o creştere de 19,2% în trimestrul al doilea, un avans de 9,6% în trimestrul al treilea şi unul de 4,7% în ultimele trei luni.

Comparativ, în 2022, economia ucraineană s-a contractat cu 28,8%, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării vecine.

Cu toate că atacurile ruseşti au provocat pagube reţelei electrice, porturilor, căilor ferate şi facilităţilor energetice, Ucraina a văzut cum Produsul său Intern Brut a revenit pe creştere, pe măsură ce au fost reluate exporturile de produse agricole iar companiile ucrainene s-au adaptat la noi cereri.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Reacția Opoziției la anunțul privind suspendarea negocierilor pentru cabinetul Ciolacu

Redacția

Trei citate celebre ale lui Warren Buffett despre bănci și crizele bancare: De ce a comparat bancherii cu un barman

Redacția

MAE: Vom acţiona pentru a combate promovarea dezinformării ce distorsionează istoria Holocaustului

Redacția
Încarcă...