RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

În noul plan al Guvernului mult promisa autostradă Iași – Târgu Mureș va dispărea din peisaj. În locul acesteia va apărea un drum expres, adică o șosea de circulație rapidă

Mult discutata autostrada Iasi Targu Mures a disparut definitiv din schema. Autoritatile centrale au decis sa transforme aceasta ruta intr-un drum expres, in vreme ce autostrada Bacau – Brasov ar urma sa fie inclusa in planul adoptat de Guvern in perioada urmatoare.

Astfel, se poate spune ca Bacaul lui Viorel Hrebenciuc a fost mai tare decat Iasul si ca social-democratul a dat o lectie de politica tuturor sefilor de la nivelul municipiului si judetului nostru. Ce inseamna un drum expres? Este numit si drum rapid, aceste drumuri fiind construite în zonele unde normele de autostrada nu pot fi îndeplinite. Drumul expres este un drum de transport rutier, pe care viteza minima de circulatie al vehiculelor trebuie sa fie de cel putin 50 kilometri pe ora. Cum a disparut autoruta de la Iasi? Totul face parte dintr-un plan propus de Guvern catre Comisia Europeana in privinta arterelor de transport ce urmeaza a fi construite. In mod ciudat, pentru multe din tronsoanele de autostrada transformate subit in drum expres are loc in prezent o ampla procedura de achizitie publica, in valoare de zeci de milioane de euro, pentru realizarea studiilor de fezabilitate, acestea fiind si pentru varianta de autostrada.

Este si cazul tronsonului Ungheni – Iasi – Targu Neamt, deja trimis pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. In schimb, autostrada Bacau – Brasov va avea o lungime de 158 kilometri, costurile fiind ridicate la doua miliarde de euro. Decizia Guvernului a starnit nemultumirea reprezentantilor opozitiei iesene. “Si uite asa, la fel cum milionul de locuri de munca s-a transformat intr-o suta de mii de someri in plus, tot asa si autostrada Iasi – Targu Mures care a devenit drum expres. Daca mai asteptam doi ani, probabil drumul expres se va transforma intr-o pista de biciclete. Vom ajunge in situatia de a ne multumi cu aceasta varianta doar sa nu-l suparam pe Victor Viorel Ponta, ca nu cumva, din varf de pix, sa puna pe langa harta Romaniei proaspatul drum expres. Acum ceva timp, Dan Sova a declarat ca autostrada Iasi – Targu Mures se va face, cel mai probabil din acciza suplimentara la combustibil. Pe banii nostri, PSD ne ofera pista de biciclete. Ce se va intampla cu studiile de fezabilitate scoase la licitatie pentru tronsoanele autostrazi?”, a spus deputatul Petru Movila, presedintele PMP Iasi.

  

In acest moment, toti parlamentarii PSD si PNL ar trebui sa-si dea demisia de onoare si sa recunoasca fie ca i-au mintit pe ieseni ca vor avea autostrada in guvernarea USL, fie ca au fost incapabili sa reprezinte interesele Iasului la nivel de capitala.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Primul tronson din Autostrada A7, Ploiești-Buzău, a fost lansat la licitație

Redacția

Soluție pentru criza apei de la Pașcani: PSA “mediator” între cetățeni și ApaVital

Marius Parteni

Solicitare de locuri de parcare și îmbarcare în piațeta Gării Pașcani

Redacția
Încarcă...