RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

În loc de prime pentru concediu, salariații de la stat, dar și cei de la privat vor primi de la companie vouchere de vacanță

 În loc de prime pentru concediu, salariații de la stat, dar și cei de la privat vor primi de la companie vouchere de vacanță pe care le pot folosi pentru a-și deconta călătoriile doar în interiorul țării. Tichetul se acordă o singură dată pe an, iar valoarea sa nu poate depăși cuantumul a șase salarii minime pe economie, adică puțin peste 5.000 de lei.

 

  

 Cadrul legal pentru acordarea tichetelor de vacanță s-a modificat dupa ce o lege în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit noilor reglementări, angajații din mediul privat și cei din sectorul bugetar vor primi de acum înainte în locul tichetelor de vacanță vouchere de vacanță în valoare de maximum șase salarii minime brute. Angajații din sectorul privat și bugetarii vor beneficia de vouchere de vacanța, care vor înlocui tichetele de vacanță, se arată în Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 3 iulie 2014 și care a intra în vigoare pe 6 iulie.

Voucherele de vacanță sunt emise de Autoritatea Națională pentru Turism, spre deosebire de tichetele de vacanță care erau emise de unitățile specialitate în domeniu, se arată în Legea nr. 94/2014.

Conform noii legi, aceste vouchere vor fi emise în sistem on-line, de către Autoritatea Națională pentru Turism și vor fi valabile numai dacă vor avea înscrise următoarele informații, care se regăseau și pe tichetele de vacanță:

  • emitentul și datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a voucherului de vacanță;
  • angajatorul și datele sale de identificare;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care este țn drept să utilizeze voucherul de vacanță;
  • spatiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat și aplicării ștampilei unității afiliate;
  • interdicția unității afiliate de a plăti diferența în bani dintre valoarea voucherului de vacanță și valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor de vacanță;
  • perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanță.

Voucherul de vacanță va fi valabil până la 31 decembrie a anului în care a fost emis.

Angajații care au primit vouchere nu vor mai putea beneficia și de prime sau de bilete de tratament. Voucherul este folosit doar de titular, iar agențiile de turism care vor încerca să supraevalueze pachetele riscă amenzi sau chiar ridicarea licenței.

“Cu privire la legea 94 aprobată pe 1 iulie 2014 trebuiesc făcute câteva argumente. Este o lege care aprobă ordonanța 8/ 2009 însă eu cred că are un scop electoral bine definit deoarece cum este ea concepută nu poate fi aplicată. Dacă în textul legii se face referire la aceste vouchere de vacanță care ar însemna minimum 6 salarii pe economie, având în vedere că salariul minim pe economie este 900 de lei, este incredibil ca atâția salariați bugetari cât și salariații din sistemul privat pot beneficia de aceste 6 salarii minime pe economie, adică zeci de milioane , dar pentru că se apropie campania electorală  și pentru că mai trebuie să ne arunce ceva praf în ochi a emis această lege pentru care în acest moment nu există nici un fel de norme de aplicare. Nimeni nu știe cine va beneficia, dacă toți, dacă numai o parte, pe ce criterii, în ce cuantum, în ce norme. Atâta timp cât nu există aceste elemente, pentru mine legea 94 privind voucherele de vacanță reprezintă o tâmpenie, este o lege care nu se va putea aplica și probabil că vom comenta mai multe după apariția normelor de aplicare” , ne-a declarat profesorul Mirel Pristavu, lider Sindicat Învățământ Spiru Haret.

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

​Suedia: Ulf Kristersson în parlament pentru a fi votat premier

Redacția

Emiratele Arabe Unite le interzic cetăţenilor nevaccinaţi să călătorească în străinătate

Redacția

Banca centrală a Rusiei majorează dobânda cheie la 16% pentru a combate inflația

Redacția
Încarcă...