NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ideile și experiența unui pășcănean ignorate de autorități de peste 30 de ani de zile

Un fost profesor de educație fizică, actualmente pensionar, își pune de peste 30 de ani de zile ideile și experiența la dispoziția autorităților locale, dar tot de atâta timp este ignorat. Este cazul pășcăneanului Jan Nastasiu, un profesor extrem de respectat, un antrenor de box care a făcut carieră, în urma căruia rezultatele nu s-au lăsat mult timp așteptate.

Pășcăneanul nostru încearcă încă din anii comunismului să arate tuturor, atunci când se vorbește de sport, că într-o localitate există și alte discipline și că performanțele pot fi mult mai mari. Jan Nastasiu, după 40 de ani de activitate profesională, s-a gândit să mai facă o încercare.

Cu Rățoi s-au dus naibii toate sporturile din Pașcani. Nici la Crăciunescu nu am găsit înțelegere. O să încerc și la Pantazi”, ne-a spus acesta.

  

 Absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și al Școlii de Antrenori de Box de la Clubul Dinamo, Jan Nastasiu încearcă încă din 1970 să înființeze o secție de box în localitatea noastră. Deși la competițiile la care a participat cu sportivii s-a întors cu rezultate remarcabile, norocul nu i-a surâs și în demersul său. A fost nevoit ani la rând să pregătescă sportivi prin diferite locații.

Ne-au dat pe timpul comuniștilor o sală la Depou. După câteva antrenamente fostul șef, domnul Livadaru, ne-a dat afară. Era un sportiv de peste 100 de kilograme care bătea tare în sac. Era prea mult zgomot, ne-au zis, își amintește profesorul Nastasiu.

 Odată cu schimbarea primarului a mers la stadion și a solicitat o sală unde să pregătească copii. Nu vrea să fie remunerat pentru munca sa, ci doar să i se pună la dispoziție un sediu, cu o minimă dotare.

Sunt destule locații în oraș, în zona centrală, unde aș putea primi o sală. Dacă nu e în centru, nu vin copii. Am făcut o solicitare la Clubul Sportiv. Varianta lor e să merg la școala din Fântânele. Susținere caut și la Federația Română de Box, să ne dea niște materiale pentru dotarea sălii. Important e să își dorească autoritățile să mă ajute”, ne-a spus Jan Nastasiu.

 Șase medalii au obținut sportivii pregătiți de profesorul pășcănean în perioada 1969 – 1973, la competițiile ce au avut loc în Brăila, Brașov și Cluj: două de aur, două de argint și două de bronz. Din cei 40 de ani de activitate, 25 de ani, profesorul Nastasiu i-a petrecut la actualul Colegiu Național „Mihail Sadoveanu”.      

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

18 decembrie, Paşcani: Să Ne Amintim Crăciunul, ediția a VI-a

Redacția

Cât de protejați suntem, prin asigurare, în caz de cutremur?

Redacția

O bunică din Mehedinți și-a vândut cu 2.000 de euro nepoatele de 9 și 12 ani. Minorele nu au tată, iar mama lor are probleme psihice

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site