RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

HARTĂ Cum este încadrat violul în legislația europeană. Cele trei concepte

Sexul fără consimțământ este viol. Este simplu. Nu există o „zonă gri”. În marea majoritate a țărilor din Europa, încadrarea juridică se bazează pe unul dintre aceste trei concepte: 

  1.     Violul implică o formă de constrângere
  2.     Nu înseamnă nu 
  3.     Da înseamnă da

Cea de-a treia opțiune este considerată cea mai progresistă, deoarece necesită consimțământul direct pentru sex și este menită să ofere o protecție mai bună potențialelor victime.

În 1989, Belgia a devenit prima țară din Europa care a introdus condiția consimțământului, în timp ce, de exemplu, Finlanda își reformează în prezent legislația. Dar mai există apoi problema modului exact în care poate fi dovedit acest consimțământ.

Spania a adoptat legea finală „Numai un da este un da”, introducând obligația consimțământului explicit în relațiile sexuale.

  

În Danemarca, de exemplu, a fost lansată o aplicație care păstrează o evidență a consimțământului timp de 24 de ore – o idee controversată. Ce se întâmplă dacă persoana se răzgândește? 

Pe 25 august al anului acesta, Spania a adoptat legea finală „Numai un da este un da”, introducând obligația consimțământului explicit în relațiile sexuale. Aceasta înseamnă că orice act sexual fără consimțământ va fi considerat ca un viol.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Ziua și recordul la vaccinare: Un nou vârf al celor vaccinați cu prima doză / Peste 6,1 milioane de români vaccinați cu schema completă

Redacția

Nicolae Ciucă: Contribuţia britanică la consolidarea Flancului Estic al NATO dovedeşte angajamentul ferm faţă de securitatea Europei

Redacția

După o ceartă cu iubitul, o femeie și-a înfipt un cuțit în piept, apoi a sărit de la etaj

Redacția
Încarcă...