RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Grevă japoneză și la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani

Sindicatele Sanitas au declanșat greva japoneză în spitalele din țară și urmează să protesteze joi în fața Guvernului din cauza Ordonanței care a legiferat acordarea unei majorări salariale doar pentru anumite categorii de salariați. Mai exact, este vorba despre prevederile Ordonanţei care a adoptat acordarea unei majorări salariale pentru anumite categorii de angajați şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual.

Mirela Ungureanu, liderul de sindicat al angajaților Spitalului Municipal de Urgență Pașcani,  ne-a precizat că toți colegii  care fac parte din Federația Sanitas, se alătură celor de la nivel național și de astăzi au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat. Activitatea medicală nu va fi afectată. În semn de protest, membrii Sindicatului Sanitas vor purta banderole sau ecusoane pe care scrie grevă japoneză .

Toți colegii care sunt membri de sindicat, dar și ceilalți știu despre începerea grevei japoneze. Conform programului de revendicări, suntem în grevă japoneză pentru susținerea colegilor din TESA, pentru faptul că nu se respectă legea salarizării cu etapele de mărire. Pentru celelalte categorii, în afară de medici și asistenți, mărirea este foarte mică față de cât trebuia, față de noua situație economică a țării. Activitatea medicală nu este afectată deocamdată”, ne-a declarat Mirela Ungureanu, lider de sindicat Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.  

Consiliul Național al Federației Sanitas, întrunit în sesiune extraordinară a analizat situația creată și a decis declanșarea grevei japoneze. Astfel angajații care sunt membri de sindicat vor purta banderole albe pe termen nelimitat. De asemenea, după declanșarea grevei japoneze, Federația Sanitas urmează să organizeze joi un protest în fața Guvernului.

  

”Începând de astăzi Federația Sanitas din România a declanșat grevă japoneză în toate unitățile medicale din România, iar mâine, 23 decembrie, vom fi la București și vom manifesta atât în fața Guvernului, cât și în fața Parlamentului. Nemulțumirile sunt legate în principal de faptul creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2022, pentru personalul TESA, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, care nu se regăsesc în actele normative emise de Guvern. Personalul TESA a fost scos din toate calculele pentru creșterile salariale, iar pentru personalul auxiliar s-a aprobat doar un sfert  din creșterile de care ar trebuie să beneficieze. Pe lângă acestea, mai există nemulțumiri legate de faptul că sporurile se calculează în continuare la salariul din 2018. Din nefericire în această perioadă în care există stare de alertă, sunt permise doar manifestări publice, limitate la un număr maxim de 100 de persoane. Vom merge doar colegi din Iași la București, dar îi vom reprezenta și pe colegii din Pașcani. Demersurile care vor continua și după 1 ianuarie vizează și pe colegii din Pașcani”, ne-a declarat Iulian Cozianu, lider de sindicat Sanitas Iași.   

Reamintim că protestele din sistem au fost anunțate de luni, după ce reprezentanţii Sanitas au discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Constantin Budăi, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, pe tema Legii salarizării. Sindicaliştii susțin că Guvernul a solicitat un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153, situație considerată de sindicaliști drept o intenţie ”de a tărăgăna la nesfârşit acordarea creşterilor salariale”.

Related posts

Ce salarii iau angajații Spitalului Municipal Pașcani. Listele detaliate cu veniturile (DOC)

Oana Cordoneanu

Se află în comă după ce a înghiţit zeci de pastile! Un bărbat infectat cu COVID-19 a încercat în repetare rânduri să îşi încheie socotelele cu viaţa

Redacția

Cum a evoluat epidemia în 14 zile. Rata de incidență la suta de mii de locuitori în România, mai mare decât în Italia sau Israel

Redacția
Încarcă...