NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Gravidele internate la Maternitatea „Elena Doamna“, puse să râdă în timpul naşterii

Naştere naturală, fără durere, posibilă la Iaşi. Gravidele care ajung la Maternitatea „Elena Doamna“ vor putea folosi, începând de săptămâna aceasta, un produs medical care ajută la ameliorarea durerilor provocate de naştere.

Deşi nu vor simţi contracţiile, femeile vor fi conştiente şi vor putea colabora cu medicii. „Produsul conţine un amestec de gaze medicale, protoxid de azot, cunoscut sub numele de gaz ilariant (care provoacă râsul artificial – n.r.) şi oxigen. Gazul are un efect analgezic, deci de tăiere a durerii. Protoxidul este folosit fără să afecteze capacitatea pacientului de a se mişca sau capacitatea de a naşte“, a explicat dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“ Iaşi.

Pacienta este cea care îşi administrează singură analgezicul, atunci când prezintă dureri. Medicamentul se află într-o butelie, prevăzută cu un furtun, la capătul căruia se află o „pipă“, prin care gravida inspiră gazul. Acesta are efect imediat, iar amestecul este inofensiv atât pentru mamă, cât şi pentru făt, pentru că nu pătrunde în organism.

Medicii susţin că la 20 de minute după utilizarea gazului, pacienta este recuperată complet, fiind capabilă să conducă chiar şi o maşină. Mămicile se arată încântate de această opţiunea pe care spitalul le-o oferă, mai ales că este şi gratuită. „Durerile naşterii te pot ţine şi o zi întreagă, aşa cum a fost la mine. Să poţi folosi un gaz care nu îţi face nimic rău şi să îţi dispară durerile este foarte bine“, a spus doamna Camelia, aflată la a treia naştere.

Chiar şi în aceste condiţii, produsul trebuie evitat de femeile cu boli cardio-vasculare severe, disfuncţii pulmonare şi de cele care se ştiu că au reacţii adverse la protoxidul de azot.

Noua metodă ar putea reduce procentul cezarienelor

Acum, prin achiziţionarea acestui produs, reprezentanţii unităţii medicale speră să încurajeze mamele să opteze pentru naşterea naturală. „Anual, la maternitatea noastră au loc aproximativ 1.200 de naşteri. Procentul cezarianelor se apropie de 50%, iar multe cazuri sunt datorate fricii de durere la naştere. Acum, noi am vrea sa limitam acest procent cât mai mult posibil“, a explicat dr. Socolov. Spitalul are în dotare o singură butelie de dimensiuni mai mici, ce poate fi folosită de două persoane. Conducerea unităţii medicale plănuieşte să mai cumpere acest produs, mai ales că preţul unei astfel de butelii este de 100 de euro.

Gazul ilariant este folosit cu succes în unităţile medicale din străinătate, iar din luna februarie a acestui an a devenit disponibil şi în ţara noastră. Până acum a mai fost utilizată într-un spital privat din Bucureşti, iar Maternitatea „Elena Doamna“ este prima unitate sanitară de stat care foloşeste acest produs medical.

sursa Ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

La un pas de tragedie! Un microbuz cu 17 pasageri la bord s-a răsturnat (FOTO/VIDEO)

Irina Gherasim

Primăria demolează imobilul unde zeci de tineri fac sport. Instructorul Podaru cere înțelegere

Marius Parteni

La Iași se circulă greu din cauza zăpezii. Autoritățile au deszăpezit doar câteva drumuri

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site