RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Graba suspecta: intra in vigoare Bacalaureatul “pentru toti”

Noul examen, mai simplu decat Bac-ul national, va fi sustinut inaintea acestuia, dar nu va permite accesul in invatamantul superior. Prima sesiune se va tine in vara anului viitor.

 

“Trebuia facut ceva” cu copiii care nu reusesc sa ia Bacalaureatul, dar “pericolul mare este ca la presiuni politice acest Bacalaureat Profesional sa dea dreptul de admitere la anumite universitati tehnice din Romania. Mi-e foarte teama ca presiunea unora private va fi foarte mare pentru asa ceva”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul coordonator al lotului olimpic national de Matematica, Radu Gologan. Daca examenul va fi insa serios, atunci “va avea o consecinta pe piata muncii”, este de parere Gologan.

  

Plenul Senatului a adoptat ieri proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi “pentru”, 15 “impotriva” si o abtinere. Potrivit proiectului, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc o diploma care le da dreptul de acces pe piata muncii, insa nu si in invatamantul superior.

Potrivit proiectului de lege, care mai trebuie promulgat de presedinte, oricare elev poate da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii. Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national. Pentru bacalaureatul profesional elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional. In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

Funeriu avertizeaza ca diploma de bacalaureat va fi aruncata in ridicol

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, pentru gandul.info, ca noul tip de bacalaureat propus de Ecaterina Andronescu va fi un fel de „Bac cu buletinul”. Funeriu este de parere ca bacalaureatul trebuie sa fie trecut de elevii care invata. El a mai spus ca prin aceasta masura diploma de bacalaureat va fi aruncata in ridicol, dupa ce in ultimii doi ani a capatat valoare.

Introducerea din acest an a bacalaureatului profesional nu va avea “absolut nicio consecinta” din punctul de vedere al angajatorului, a declarat pentru HotNews.ro Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane. “Conteaza substanta din spate, nu hartia ca atare. La fel cum astazi stim cu totii ca absolventii anumitor universitati particulare nu au absolut nicio pregatire”, este de parere Merica. Potrivit acestuia, prin aprobarea acestui proiect de lege “se pune un pic caruta in fata cailor: intai creezi un examen si apoi creezi curriculumul”.

Clasa pregatitoare, preluata de gradinite?

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri ca autoritatile au intampinat foarte multe dificultati in amenajarea claselor pregatitoare, sustinand ca dupa primul semestru se va face o evaluare, luandu-se in considerare intoarcerea clasei zero la gradinita. O declaratie similara a facut si premierul Victor Ponta. Andronescu a precizat ca au fost desfiintate laboratoare de chimie sau fizica din scoli sau au fost divizate sali de sport pentru a face loc claselor pregatitoare. Ea a precizat ca suma investita de minister doar pentru mobilierul pentru clasa pregatitoare a ajuns la 26 de milioane de lei, eforturile facute pentru dotarea claselor zero fiind foarte mari.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Când intră bursele și de ce nu ajung banii la elevi, pas cu pas. Demontarea mecanismului birocratic care face ca drepturile financiare ale copiilor să fie încălcate de autorități cu lunile

Redacția

“Cutia Bucuriei”, editia a IV-a, la  Liceul Teoretic “Miron Costin” Pașcani

Carmen Bălăceanu

Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a reîncep cursurile online

Redacția
Încarcă...