Un studiu internațional realizat de cercetători din 20 de țări a constatat că majoritatea copiilor mici depășesc limitele recomandate pentru utilizarea ecranelor, televizoarele și smartphone-urile fiind cele mai frecvent utilizate dispozitive. Expunerea crescută la ecrane a fost asociată cu probleme în dezvoltarea limbajului, în timp ce expunerea la cărți și utilizarea ecranelor împreună cu adulții au fost corelate cu abilități lingvistice mai bune.
Utilizarea ecranelor de către copii a crescut semnificativ, mai ales după pandemia de COVID-19, ceea ce a intensificat îngrijorările cu privire la impactul acestora asupra dezvoltării cognitive și motorii timpurii. Studii anterioare au evidențiat o legătură negativă între timpul petrecut în fața ecranelor și achiziția timpurie a limbajului, dezvoltarea socio-emoțională și capacitatea de autoreglare. Asociațiile pediatrice recomandă evitarea utilizării ecranelor pentru copiii sub doi ani și limitarea expunerii la conținut supravegheat pentru copiii mai mari.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul PLOS ONE. Studiul a analizat datele a 1.878 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 48 de luni, colectate între august 2021 și martie 2023.
Cercetătorii au vrut să afle cum influențează ecranele dezvoltarea limbajului la copii
Părinții au completat chestionare privind utilizarea ecranelor,