NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Finanțări europene cu probleme: primarii din Todirești și Tătăruși s-au plâns șefului CJ Iași că sunt depunctați întrucât nu au gară, drum național sau aeroport!

Doi primari din zona Pașcaniului s-au plâns la întâlnirea cu președintele CJ Iași și prefectul județului că este foarte dificil de accesat fonduri europene pentru drumurile comunale din cauza unor condiții nedrepte, impuse în ghidurile de finanțare.

 

Primul care a luat cuvântul pe acest subiect a fost Ovidiu Droancă, primarul comunei Todirești. El a atras atenția conducerii județului că accesarea de fonduri europente prin AFIR pentru reabilitarea drumurilor din comună este o misiune imposibilă. Edilul a explicat că pentru a face un punctaj maxim, comuna trebuie să fie străbătută de un drum național, să aibă o gară sau un aeroport.

„Am vrea să se țină cont și de cei care nu pot accesa fonduri pe AFIR. Problema tuturor este modernizarea drumurilor comunale. Sunt comunități care pot acumula punctaj că au soșea națională, gară sau aeroport. Eu am încercat să depun o modernizare pentru drumurile comunale din Todirești și când am început să fac punctajul pentru obținerea fondurilor prin AFIR am adunat 44 de puncte, însă nu puteam să fac nimic mai mult ca să cresc punctajul. Ce defavoriza proiectul nostru: nu trecea o șosea națională și nu aveam gară sau aeroport. Nu mi se pare corect ca la o comunitate de 5.380 de persoane să nu se poată accesa fonduri AFIR pentru că nu are drum național. Domnule, acolo ne-am născut. Nu putem să luăm Todireștiul și să-l mutăm la Costești. Acolo au doar 2.000 de locuitori și datorită faptului că are drum național au putut accesa fonduri”, s-a plâns Ovidiu Droancă, primarul comunei Todierești.

La aceste reproșuri, Maricel Popa, președintele CJ Iași, a ridicat din umeri precizând că politicul nu poate interveni în executiv.

„Domnule primar, din acest punct de vedere, politicul nu poți interveni în executiv”, a răspuns Maricel Popa, președintele CJ Iași. 

În discuție a intervenit și Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși care a susținut cele relatate de colegul său de la Todirești, adăugând însă că atunci când a reușit să fie printre primii care au depus proiectele a prins finanțare chiar și cu un punctaj mai mic.

„Am să intervin și eu pentru că întrebarea pusă aici, am adresat-o eu acum doi ani la Bruxelles și mi-a răspuns doamna Corina Crețu. Și eu sunt afectat de această regulă. Comuna Tătăruși este defavorizată, nu are ieșire la europeană și nu are gară. Exact aceeași situație am expus-o la Uniunea Europeană, iar ei spuneau de fiecare dată că aceste ghiduri sunt făcute de Ministerul Agriculturii, de niște funcționari care nu țin cont de realitatea din teren. Dar eu vreau să spun un lucru, am reușit să prind finanțare pe un proiect când l-am depus în prima sesiune. L-am depus în prima sesiune și am reușit cu acel punctaj mic să prind o finanțare. După aceea nu mai aveam nicio șansă”, a intervenit Costel Iosub,  primarul comunei Tătăruși. 

 

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Administrația locală a semnat astăzi contractul pentru Strategia de Dezvoltare a Municipiului Pașcani 2015-2022

Răzvan Grecu

Un pășcănean către Consiliul Local: „Noi mai avem primar în Pașcani?”

Răzvan Grecu

Începe intabularea terenurilor şi clădirilor din Paşcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site