Chiar dacă rata abandonului şcolar în judeţul Iaşi este mai mică decât cea la nivel naţional, fenomenul rămâne unul îngrijorător.
Judeţul Iaşi stă mai bine în ceea ce priveşte abandonul şcolar, în comparaţie cu media pe ţară: 0,58 la sută, la sfârşitul anului şcolar 2015-2016. Cei mai mulţi elevi au renunţat la studii în ciclul gimnazial (327, respectiv 0,93%), iar cei mai puţini în clasele primare (83, sau 0,2%). La nivel naţional, cele mai proaspete date provin de la sfârşitul anului 2013-2014, care arată o pondere a abandonurilor de aproape trei ori mai mare în efectivul şcolar: 1,5% (1,3% în învăţământul primar şi 1,9% în cel gimnazial). Conform unei hărţi realizate de IŞJ Iaşi, comunele mai afectate sunt cele de la marginea judeţului: Lungani şi Mironeasa, cu peste 40 de cazuri fiecare, şi Plugari, Moţca, Popeşti, Ţibana, Şcheia, Ciorteşti şi Răducăneni, cu 21 până la 40 de cazuri. De altfel, fenomenul este mult mai pronunţat în mediul rural, 413 cazuri, faţă de 131 înregistrate în oraşele judeţului.
Şefa ISJ a prezentat ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, o analiză privind cauzele şi strategiile de prevenire şi reducere a abandonului şcolar. Dacă motivele sunt bine cunoscute – bullying (comportament ostil şi de respingere din partea colegilor), rezultatele slabe la învăţătură, relaţionare deficitară cu cadrele didactice sau cu părinţii -, strategiile IŞJ de combatere acoperă câteva direcţii clare pe un orizont de timp până în 2020. Printre cele enumerate de Genoveva Farcaş se află asigurarea accesului tuturor copiilor la serviciilor educaţionale, începând cu clasa pregătitoare (care este obligatorie) şi încheind cu credibilizarea învăţământului tehnic şi profesional, reintegrarea în sistemul educaţional a persoanelor care au părăsit timpuriu şcoala, deprinderea cadrelor didactice cu practicile de prevenire a abandonului şcolar, dar şi ajutarea părinţilor să conştientizeze rolul de beneficiari indirecţi ai educaţiei.
Răspunzând întrebărilor adresate inclusiv de prefectul Marian Şerbescu, şefa IŞJ a dat un exemplu practic, prin care 40 de elevi au fost „salvaţi“ de la abandon: caravanele organizate în localităţile din judeţ, respectiv deplasarea profesorilor la domiciliul copiilor, şi, în unele cazuri, ajutorul financiar acordat părinţilor.
Sursa: ziaruldeiasi.ro