NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ep. 7: Bogdan Pantazi, fiul primarului Dumitru Pantazi, a beneficiat de ștergerea abuzivă a datoriilor la bugetul local generate de un contract de concesiune! Fostul viceprimar Ioan Ioniță pionul actualului primar! (DOC)

Influența lui Dumitru Pantazi asupra administrației publice pășcănene s-a făcut resimțită și atunci când acesta nu ocupa o funcție în executivul local. Fiul său a beneficiat de o scutire ilegală a datoriilor generate de un contract de concesiune a domeniului privat al municipiului Pașcani. S-a întâmplat în anul 2010, când primar era liberalul Grigore Crăciunescu, iar viceprimar, democratul Ioan Ioniță.

 

Bogdan Pantazi avea un contract de concesiune cu municipalitatea încheiat în 12 noiembrie 2007. Municipalitatea i-a dat fiului primarului Dumitru Pantazi, prin concesionare directă, adică fără licitație, 50 de metri pătrați, sub pergola blocului D2, pentru constuirea unui „market”. Pentru acest teren, tânărul afacerist al familiei Pantazi, trebuia să plătească anual o redevență de 822 de euro pe an. Durata contractului era de 25 de ani, cu drept de prelungire pe o jumătate din perioada inițială.

În iunie, 2008, în urma alegerilor locale, Grigore Crăciunescu este desemnat de pășcăneni drept primar. Timorat de această schimbare neașteptată și de înfrângerea tatălui său, Bogdan Pantazi nu mai construiește „marketul” pentru care semnase înțelegerea cu municipalitatea.

În anul 2010, Bogdan Pantazi primește o notificare acasă de la Serviciul de Taxe și Impozite Locale prin care este informat că datorează municipalității aproximativ 4.000 de euro, drept taxă de concesiune și penalități de întârziere.

 În mod ciudat, Primăria municipiului Pașcani nu l-a acționat în judecată pe Bogdan Pantazi, așa cum a făcut-o cu alți concesionari ai domeniului privat al municipiului, ci, printr-o ilegalitate, l-a ajutat pe acesta să scape de datorie.

Astfel, Bogdan Pantazi, a adresat pe 15 septembrie 2009, către Primărie, o cerere prin care solicită să se ia act de încetarea contractului de concesiune începândcu data de, atenție, 12 noiembrie 2008, în conformitate cu OUG 54/2003. Numai că, fundamentul juridic era complet greșit, ordonanța de urgență a Guvernului indicată de Bogdan Pantazi privea de fapt interzicerea autorizării şi realizării de cladiri pe suprafețele din fondul forestier naţional afectate de incendii sau de alte acţiuni care provoacă uscarea arborilor.

Faptul că fiul primarul Dumitru Pantazi solicita să se rezilieze un contract de concesiune în trecut și că fundamentul legal era greșit, nu i-a determinat pe viceprimarul Ioan Ioniță și fostul secretar Mircea Zuzan să îi respingă solicitarea. Aceștia s-au substituit Consiliului Local, singurul care putea constata încetarea contractului de concesiune, și i-au admis solicitarea lui Bogdan Pantazi.

Prin adresa din 23 septembrie 2010, semnată de Ioniță și de Zuzan, aceștia îl înștiințau pe fiul lui Dumitru Pantazi că respectivul contract de concesiune a încetat cu data de 12 noiembrie 2008. Cu această hârtie, tânărul afacerist s-a dus la Serviciul de Taxe și Impozite Locale care i-a radiat datoria către municipalitate.

Menționăm că acesta este singurul caz în care municipalitatea a reziliat un contract retroactiv și a șters datoriile unui contribuabil. Alte persoane fizice și juridice care au avut concesiuni și nu au reușit să construiască pe ele, au fost târâte de Primăria municipiului Pașcani în procese în care se solicitau sume de ordinul zecilor de mii de euro.

 DOCUMENT 

Advertisements
Loading...

Related posts

O proprietate a firmei Constructorul va fi scoasă la vânzare de lichidatorul judiciar

Redacția

Salariile de până la 4.000 de lei vor fi dublate

Redacția

Salariul minim va urca la 1.450 de lei de la 1 februarie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site