NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Efectul aderării la ADIS: Primăria are multe obligații și puține drepturi. Taxa de salubrizare pornește de la 8,2 lei/persoană

Dezbaterile de astăzi din plenul ședinței comisiei economice din cadrul Consiliului Local pe marginea proiectului cu privire la aprobarea Regulamentului Serviciului de Salubrizare aferent sistemului de management integrat al deșeurilor, au scos la suprafață doar o parte din obligațiile pe care Primăria și legislativul local le vor avea odată cu implementarea Master Planului la nivel județean.

 

 După atribuirea contractelor de prestări servicii către operatorii ce vor câștiga licitațiile, autoritățile locale vor avea cel mai important. Consiliul Local va trebui să aprobe taxa pentru fiecare membru al unei familii, care este stabilită de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate.

 Taxa va trebui încasată prin Serviciul Finanțe Publice Locale și plătită operatorilor. În ceea ce îi privește pe aceștia, trebuie știut că vor fi de trei categorii.

 Unul va colecta gunoiul menajer din containerele ce vor fi amenajate pe domeniul public, pe care îl va transporta către stația de sortare de la Ruginoasa. Altul va transporta gunoiul, după ce va fi selectat, la Depozitul Ecologic de la Țuțora. Aici, de depozitarea lui se va ocupa o altă societate. Pentru aceste trei servicii Primăria va trebui să achite lunar din bugetul local facturile emise de societățile care vor opera.

Trebuie menționat faptul că taxa de salubritate va porni de la 8,2 lei, prețul inițial la momentul la care a fost semnat contractul de aderare la ARSACIS, dar el poate fi modificat în urma licitațiilor pentru atribuirea serviciilor din cadrul asociației.  Plata serviciilor către operatori de Primărie se va face la tona de gunoi transportată și depozitată.

 Un alt amănunt interesant este acela că populația trebuie să se implice în procesul de colectare selectivă care va fi pus în aplicare.

 Administrația locală va trebui să întreprindă măsuri pentru recuperarea sumelor. Până la implementarea proiectului administrația locală trebuie să amenajeze platformele pentru pubele sau containere. În bugetul pe anul în curs au fost prevăzuți 600.000 de lei pentru amenajarea acestora.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Restricții ridicate în zona Pașcani. Se lucrează la deszăpezirea unor drumuri județene!

Marius Parteni

Tabelul cu reprogramarea candidaţilor la traseu, în municipiul Paşcani (DOC)

Redacția

Un bărbat reclamă problemele cu care se confruntă pășcănenii în oraș: Trecerile de pietoni nesemnalizate și un parc, pericole de accidentare

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site