NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Drama micului producător din piețe – De ce nu mai avem clienți?!

Piețele pășcănenilor, altădată pline de cumpărători, au ajuns în acest an un fel de „muzee” prin care „bântuie” privirile descumpănite ale omului sărac.

 

Vorbim despre micii producători de legume și verdețuri din Pașcani și comunele limitrofe, precum: Crivești, Poenița, Brătești și Soci. De la an la an, oamenii par să o ducă din ce în ce mai greu, întrucât, spun ei, nu-și mai pot vinde decât o parte infimă din produsele cultivate. Aceștia dau vina pe sărăcia din societatea românească și pe lipsa forței de muncă tinere, plecată spre a-și câștiga pâinea în alte țări.

  

Anul acesta, drama acestor oamenii merge însă mai departe atunci când sunt puși în postura de a plăti municipalității taxa de 120 de lei pe lună, ce a ajuns să li se pară un efort financiar considerabil, în condițiile în care vânzările au scăzut mult față de anul trecut.

Un reporter Actualitatea TV a stat de vorbă cu oamenii din spatele tarabelor, de la care a aflat că toate produsele expuse în fața cumpărătorilor sunt rodul unei trude anevoioase și ale unui trai modest. Cu toate acestea, acești oameni reprezintă prin ei înșiși exemple clare ale sănătății și bunătății românilor autentici, care, indiferent de natura vremurilor, nu au uitat să zâmbească.

Advertisements

În simplitatea lor, oamenii uită însă faptul că, la baza sărăcirii micului producător local, stau de fapt afacerile marilor lanțuri de supermarkete din oraș, care au prosperat în ultimii ani „ca ciupercile după ploaie”. Cu alte cuvinte, realitatea plasează consumerismul pășcănenilor ca fiind în creștere, arătând totodată faptul că, pe măsura dezvoltării confortului uman, majoritatea cumpătărtorilor se lasă seduși de spațiile largi, în care diversitatea și multitudinea produselor nu mai are nimic de-a face cu munca asiduă a micilor producători.

Deci, clienții legumelor și verdețurilor există, ba chiar din belșug, mai ales acum când promovarea cultului sănătății în societatea actuală pare șă-și fi atins apogeul. De aceea, stau și mă-ntreb, câți dintre pășcăneni mai reflectează astăzi cu adevărat la trădarea de care cu toții ne facem vinovați și care a generat de fapt drama micului producător local…?

Advertisements

Să nu ne mire faptul că Jean Baudrillard, unul din marii sociologi ai zilelor noastre, luând în discuție obsesia pentru consum din societatea capitalistă, face următoarea afirmație: „Consumatorul modern este un prizonier într-o junglă de urâțenie, în care libertatea de a alege i-a fost impusă!”

 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Limbajul de subsol de miliție nu ne intimidează, domnule Rățoi!

Răzvan Grecu

Violența nu este calea, domnule Olariu!

Răzvan Grecu

Dezbaterea organizată de Actualitatea TV l-a interesat pe candidatul PSD

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site