NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Donator de organe, la 15 ani! Primul transplant din acest an la Iași

Un copil de 15 ani a salvat cinci vieţi, după moarte! Băiatul s-a stins fulgerător şi, pe patul de spital, familia răpusă de durere a luat o hotărăre crucială: fiul lor va trăi prin alţii! Cinci bolnavi au primit o şansă la viaţă! În pieptul unei femei bate acum o inimă cu 25 de ani mai tânără. Plămânii, rinichii şi ficatul au ajuns la alţi pacienţi. Intervenţiile au avut loc în trei oraşe diferite și au fost pline de emoţii. Cosmin a părăsit lumea subit la doar 15 ani. Băiatul avea o malformaţie vasculară, iar vineri i s-a făcut brusc rău. A ajuns la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi în comă de gradul 4. Medicii nu l-au mai putut salva. Mama a înţeles că fiul ei ar putea trăi de-acum doar prin alţii. IONICA POPĂ, mama lui Cosmin – Aşa cum am putut, am spus: vrem să salvăm şi noi şi alte vieţi. Dacă pe el nu s-a putut, măcar pe altcineva să salvăm.

Puterea acestei mame i-a impresionat chiar şi pe medici.

DR. ANCA ROTARU, coordonator de transplant, Spitalul Nicolae Oblu din Iaşi – Niciodată nu e uşor să anunţi familia că unul din cei dragi este în moarte cerebrală, e o muncă dificilă, încercăm să fim cât se poate de apropae de familie.

Au urmat curse contracronometru pentru viaţă

În Mureş, Iaşi şi Bucureşti au fost curse contracronometru. Inima a plecat la Târgu Mureş. Din cauza ceţii, elicopterul care trebuia să ajungă acolo a aterizat pe o pârtie în Harghita. O ambulanţă a continuat misiunea. Pe drum, poliţia i-a deschis calea.

DR. SORIN PAŞCAN, anestezist-șef Institutul de Boli Cardiovasculare – Până în momentul în care este reimplantată la receptor ar trebui să nu fie mai mult de patru ore.

În sala de operaţie, medicii au făcut minuni. După trei ore şi jumătate, inima lui Cosmin bătea în pieptul unei bolnave din Suceava. Femeia are 40 de ani, dar a putut primi cordul unui copil pentru că are doar un metru şi jumătate înălţime. Rudele s-au rugat încontinuu.

DR. RADU BĂLĂU, medic – Receptorul e un pacient de 40 de ani, din ce am înţeles, care are acum o inimă cu 25 de ani mai tânără. Este un cord rezistent, un cord tânăr care a rezistat bine şi la perioada lungă de ischiemie care a fost.

Vieţi salvate și în București

La câteva sute de kilometri distanţă, la Bucureşti, o altă femeie de 46 de ani a primit plămânii şi o şansă la viaţă. Şi minunile au continuat. Ficatul a ajuns la un bolnav de 42 de ani iar rinichii în Capitală, la două femei care făceau de foarte mulţi ani dializă.

DR. IONUŢ NISTOR, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon – Aceşti 17 ani de dializă sau 15 ani în cazul celei de-a doua paciente înseamnă o îmbătrânire accelerată. Am putea spune că-i putem multiplica cu trei sau cu patru ca să înţelegem vârsta fiziologică a pacientului.

DR. ADELINA MIRON, chirurg Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon Iaşi – Suntem organizaţi în aşa fel încât aproape simultan intrăm în sală cu cei doi pacienţi pentru a face implantul renal

Cei cinci bolnavi cărora Cosmin le-a dat o viaţă nouă se simt bine.

IONICA POPĂ, mama lui Cosmin – Aş vrea să-i văd în ochi, să simt că-l văd pe băiatul meu acolo.

sursa www.observatortv.ro

Advertisements

Related posts

Două femei din judeţul Iaşi au murit din cauza gripei sezoniere

Redacția

(VIDEO) Incendiu în Iaşi! Fumul s-a văzut în jumătate de judeţ

Redacția

Crăciun şi Revelion fără zăpadă! Ninsorile vin la jumătatea lunii ianuarie

Redacția
Încarcă...