NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Distribuitorii de energie, obligaţi să racordeze locuinţele fără lumină

Potrivit unei metodologii aprobate miercuri de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), distribuitorii de energie sunt obligaţi să racordeze la reţeaua de electricitate locuinţele neelectrificate.

Până acum, distribuitorii nu erau obligaţi să racordeze la reţea localităţile neelectrificate, ci făceau acest lucru doar dacă această investiţie se justifica economic. Electrificarea localităţilor izolate era realizată cu bani din bugetul central, prin Ministerul de Interne, şi din bugetele locale.
 

„Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat Metodologia pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, reglementare emisă în vederea actualizării cadrului de reglementare necesar transpunerii prevederilor din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012“, se arată într-un comunicat al ANRE.

  

Finanţarea se determină în baza studiului de fezabilitate
Potrivit prevederilor acestei legi, operatorul de distribuţie concesionar este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism. Reprezentanţii ANRE au mai transmis că, în cazul în care realizarea acestor investiţii nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie concesionar, acestea pot fi co-finanţate de autorităţile publice.

„Evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor respective se determină de operatorul de distribuţie concesionar în baza unui studiu de fezabilitate. Metodologia stabileşte etapele şi procedura de analiză şi soluţionare a cererilor de dezvoltare a reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor sau pentru extinderea reţelei electrice de distribuţie, formulate de autorităţile administraţiei publice locale sau centrale în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism, inclusiv modalitatea de evaluare a condiţiilor de finanţare a lucrărilor respective“, se mai arată în comunicatul ANRE.

În România există trei distribuitori de electricitate de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud) şi cinci privaţi: Enel Muntenia, Enel Banat, Enel Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie şi CEZ Distribuţie Oltenia.

sursa Evenimentul de Iași

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

După ce ne-a fript cu majorările la utilități și taxe în această iarnă, Pantazi ne lasă în 2013 în voia câinilor și țânțarilor!

Răzvan Grecu

Barajul de la Lunca Pașcani va fi vizitat în luna mai de primul ministru, Victor Ponta

Răzvan Grecu

Regulamentul de organizare și desfășurare a actelor de comerț în piețe supus dezbaterii publice

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site