RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Direcţia Silvică Iaşi face zeci de mii de euro anual din vânătorile organizate pentru străini

Anul trecut, din partidele de vânătoare din pădurile ieşene, Direcţia Silvică a strâns 70.000 de euro, iar în acest an 35.000. Un mistreţ care are colţi de peste 20 de centimetri costă 750 de euro.

 

Vânătorii spanioli, englezi, belgieni şi germani fac ravagii în pă­durile din Iaşi. Anul trecut, un grup de şapte englezi a răpus peste 60 de mistreţi în pădurile din Iaşi, în decurs de numai o săptămână. De la începutul acestui an, şase grupuri de occidentali au sosit în Iaşi unde au vânat peste 50 de mistreţi. Aceştia dau bani grei pentru a vâna în pădurile de la noi: Di­recţia Silvică a colectat anul trecut în jur de 70.000 de euro de la vânătorii străini, iar anul acesta, vreo 35.000 de euro. În sezoanele de vânătoare de anul trecut străinii au vânat cu preponderenţă mistreţi dar au împuşcat şi căprioare sau iepuri. „Anul trecut au fost adu­naţi 68.000 de euro din acţiuni de vânătoare ale străinilor. Am avut de exemplu două grupuri, vreo cinci belgieni şi vreo şapte en­glezi. Aceştia au organizat partide de vânătoare şi în şase zile englezii au vânat 62 de mistreţi“, a precizat Corneliu Parascan, directorul instituţiei. Potrivit acestuia, anul acesta, vânătorii din occident au băgat în buget alţi 35.000 de euro. „De la începutul sezonului din acest an, au fost vâ­naţi vreo 50 de mistreţi. Au ve­nit la noi în jur de 17 vânători, preponderent spanioli, belgieni şi cetăţeni germani. Încă nu s-a terminat sezonul de vânătoare“, a adăugat directorul. Vânătorii a­jung la Iaşi prin intermediul unei firme care organizează partide de vânat. De regulă, aceştia vin cu avionul, cu armamentul lor, dar cei de la Direcţie pot închiria puşti. „Toţi vin cu arme de acasă, foarte scumpe“, a completat Pa­rascan. Instituţia gestionează zece fonduri de vânătoare în Iaşi, acestea fiind Sireţel, Cri­veşti, Gheor­ghiţoaia, Mo­goşeşti, Po­ieni, Schitu Duca, Pietrosu, Bră­diceşti, Buneşti, şi Grajduri.

  

Cât costă distracţia

Occidentalii sosiţi la Iaşi pentru a vâna scot din buzunare sume „frumuşele“. De exemplu, pentru a vâna un cerb comun, se plăteşte în funcţie de masa coarnelor (trofeului). Un cerb cu o greutate a coarnelor de la trei la cinci kilograme trebuie să plătească 550 de euro. De la şapte kilograme până la 8 poate scoate din buznar chiar şi 2.000 de euro. Un trofeu de peste 11 kilograme costă aproape 9.000 de euro. „Se mai adaugă şi alte cheltuieli. De exemplu, tariful de organizare a vânătorii costă 50 de euro, tariful de îm­puşcare este 150 de euro iar pentru un animal rănit şi nerecupe­rat, se plăteşte 75 de euro. Tariful pentru foc greşit este 30 de euro“, a spus directorul Parascan. La că­priori, tariful este între 150 de eu­ro pentru un animalpentru un animal a cărui coar­ne cântăresc 3 kilograme şi poate ajunge până la 3.000 de euro, pentru cei cu peste 5,5 kilograme. La mistreţ, vânătorii dau bani în funcţie de lungimea colţilor infe­riori aflaţi în gura animalului. Un mistreţ cu colţi de 12 centimetri costă 250 de euro, cel de 16 cm – 500 de euro iar cei cu peste 20 de centimetri, 750 de euro. La iepure, tariful de vânătoare este de 20 de euro pentru un animal dar se plăteşte şi organizarea – 20 de euro. Uciderea unui fazan costă opt euro, iar a unei potârnichi – 10 euro. În se­zo­nul de vânătoare 2013 – 2014, în pădurile din Iaşi au fost şi vor fi vânate zeci de animale, potrivit situaţiei cotelor de recoltă. În cele zece fonduri de vânătoare ale Di­recţiei, figurează că sunt disponibile pentru a fi vânate 117 că­prioare, dintre care 16 trofee. Mai sunt şapte cerbi comuni, dintre ca­re un trofeu, 167 mistreţi, 270 de iepuri, 100 de fazani, 70 potâr­nichi, 108 vulpi, 4 viezuri, un jder de copac, 20 de dihori, şi zece nevăstuici. Vânătorii au voie să împuşte şi 2.000 de ciocârlii de câmp, dar şi 600 de prepeliţe, 400 sturzi de iarnă, 60 de porumbei guleraţi, 100 guguştiuci, şi 50 de sturzi de vâsc. O curiozitate ar fi că în pădurile din Iaşi pot fi împuşcate, de data aceasta gratis, ciori. În cotele instituţiei figurează că pot fi vânate 950 de ciori grivă, şi 150 de ciori de semănătură. De asemenea, sunt „disponibile“ 10 li­şi­ţe, 50 de sitari de pădure, 50 de becaţine, 470 de coţofene şi 55 de gaiţe. „Ciorile sunt de regulă îm­puşcate de paznicii şi pădurarii noştri. Este obligaţie de serviciu“, a spus Parascan.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Traversarea căii ferate spre Lunca – un pericol permanent la care se expun sute de luncaşi. Unde sunt soluţiile?

Ema Roman

Prest Serv Apa neagă acuzaţiile locatarilor blocului V6-7 cu privire la consumul caselor branşate la conducta acestui imobil

Redacția

Pașcani – Moțca și Pașcani – Tg. Frumos închise traficului greu. Se circulă în condiții de iarnă (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...