NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Conducerea Liceului “Miron Costin”, despre scandalul înlocuirii gardului şcolii

Conducerea Liceului Miron Costin explică situaţia creată în jurul investiţiei prin care se doreşte împrejmuirea instituţiei. După ce ieri, în şedinţa de Consiliu Local, acest subiect a stârnit divergenţe de opinii între primar şi consilierii din opoziţie, astăzi directorul, a adus unele clarificări.

 

 

  

Conform celor declarate de Carmen Apostol, lucrările la gardul liceului au fost demarate în 2014 şi au constat în înlocuirea a trei plase de gard şi a unei porţi. Această investiţie a fost făcută din banii şcolii, ce provin din alocaţiile complementare de la bugetul local.

În urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii au atras atenţia că astfel de lucrări de investiţii pot fi făcute doar cu aprobarea CL .

Această investiţie a fost trecută pe lista de investiţii a municipiului Paşcani, o dată cu bugetul pe anul 2016. Problema cu gardul a început în urmă cu doi ani de zile când Consiliul de Administraţie al şcolii noastre a hotărât să repare gardul. Am realizat în 2014 o porţiune de gard, patru plase şi poarta şcolii, din banii şcolii, din finanţarea per elev. Acest lucru s-a dovedit a fi necorespunzător de către Curtea de Conturi, care au considerat că nu este o reparaţie a gardului, ci este o investiţie.

Pentru a răspunde la raportul Curţii de Conturi, am introdus şi am mărit valoarea gardului cu suma corespunzătoare reparaţiei pe care am făcut-o la vremea respectivă. Ulterior am făcut o fundamentare pentru acest gard, şi am trimis-o spre aprobare municipiului Paşcani. Consiliul Local a  Acesta a aprobat bugetul şi lista de investiţii pe anul 2016, cuprinzând şi împrejmuirea şcolii”, a declarat Carmen Apostol.

Carmen Apostol susţine că a făcut toate demersurile pentru ca această investiţie să aibă loc, şi că, aleşii locali ştiau, când au aprobat proiectul în septembrie, despre ce este vorba. Directorul consideră că, o nouă împrejmuire este benefică pentru siguranţa elevilor, care, şi astăzi, sar gardul pentru  a părăsi unitatea şcolară.

“Suma iniţială a fost de 30 000 lei, ulterior am început demersurile pentru această investiţie. Am întocmit schiţele de cadastru, am realizat proiectul tehnic, am scos certificatul de urbanism. Toate acestea au fost prezentate în şedinţa de CL din septembrie, când s-au aprobat indicatorii tehico economici ai acestei investiţii. Consider că această investiţie este benefică pentru siguranţa elevilor, întrucât suntem într-o zonă cu un trafic rutier foarte mare. Mulţi dintre elevii noştri încălcau regulamentul de ordine interioară, şi săreau gardul, părăsind incinta şcolii. Atunci ne-am gândit că prin acest gard vom stopa fenomenul şi elevii se vor afla în siguranţă.

Nu înţeleg de ce s-a făcut această confuzie, întrucât împrejmuirea fiind pe lista de investiţii, obligatoriu banii veneau de la Consiliul Local. Şcoala din finanţarea de bază, nu poate face investiţii. Acestea sunt făcute prin finanţare complementară de către Consiliul Local. Astfel încât, noi la această rectificare am cerut diferenţa până la suma necesară realizării investiţiei”, a mai precizat Carmen Apostol.

În şedinţa de CL de ieri, consilierii din opoziţie au atras atenţia primarului că atunci când li s-a cerut să aprobe indicatorii tehncii pentru această investiţie, li s-a spus că ea este finanţată în totalitate din bugetul şcolii, mai exact din economiile făcute de instituţia de învăţământ. Ei au susţinut că nu sunt împotriva investiţiei, însă consideră că sunt şcoli din oraş cu probleme mai importante decât aceasta. 

Advertisements

Related posts

Aglomeraţie la punctele de frontieră, în special la Nădlac. Mulți români care au fost în țară se întorc în străinătate

Redacția

Tensiune la PSD. Unul dintre consilieri nu a vrut să vină la discuții

Marius Parteni

Noua componență a Consiliilor de Administrație ale Instituțiilor de Sport și Cultură din Pașcani

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site