RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Din sărăcie sau nepăsarea părinților, sute de copii din județ nu au certificate de naștere

Sute de copii din judeţul Iaşi nu au certificat de naştere. Din sărăcie sau de nepăsare, părinții preferă să nu meargă la Primărie pentru a declara nașterea. O nouă lege a Ministerului Muncii va obliga însă primăriile să facă presiuni asupra părinţilor pentru ca aceştia să îşi declare copiii. Noua lege va intra în vigoare de anul viitor. 

Doriana are 10 ani, dar părinții nu s-au ocupat niciodată să-i facă un act de identitate. Mama nici măcar nu-i mai știe data nașterii. Îşi aminteşte doar anul în care a născut.

Autoritățile spun că au mers în nenumărate rânduri la părinții copilei pentru a-i convinge să-i facă acte. Tatăl, cioban la stânile din împrejurimi, este mai tot timpul plecat din comună. De câţiva ani nici el nu mai are carte de identitate, lucru care face imposibilă eliberarea certificatului de naştere pentru copil.

  

Deşi nu are acte, fetiţa a fost acceptată la şcoală și acum este în clasa a II-a.

„Am considerat că este pentru binele copilului să nu rămână acasă şi să fie un analfabet. Este un copil care se descurcă şi am făcut toate demersurile, am colaborat cu Primăria, cu asistenţa socială pentru a căuta să-i facem certificat de naştere copilului,” a explicat Elena Maftei, directorul Școlii Generale Satu Nou, comuna Belcești.

Cu trecerea timpului, demersurile pentru obținerea certificatului de naștere se îngreunează.

„Este vorba de o analiză legală la Institutul de Medicină Legală pentru a se stabili vârsta legală conform documentelor medicilor după care urmează dispoziţia de nume care este emisă de către primarul localităţii,” a spus Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi. 

În judeţul Iaşi, numărul copiilor care nu au certificat de naștere sau carte de identitate este estimat la câteva sute. Numărul lor a scăzut datorită campaniilor în care angajați ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Iaşi merg în comune și fac acte de identitate celor care nu ajung la sediul instituției.

 sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Mesajul unui medic, ajuns viral pe Facebook: „Nu e nicio relație între vaccinuri și autism. Oricât ar inventa sau scormoni unii”

Redacția

Micii din comerț sunt mai toxici ca niciodată. Din ce sunt făcuți

Redacția

ApaVital continuă bătaia de joc: o parte din cartierele Pașcaniului din nou fără apă!

Răzvan Grecu
Încarcă...