NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Deputatul Petru Movila- propunere legislativă: Autoritățile publice vor fi obligate să organizeze conferințe de presă

Autoritatile publice vor avea obligatia sa organizeze o data pe luna conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public, prevede o initiativa legislativa depusa la Parlament.

 

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public a fost initiata de deputatul PMP Petru Movila.

„Autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public. (…) Conducatorul institutiei publice sau autoritatii care nu organizeaza o data pe luna aceste conferinte de presa va fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei. Aplicarea amenzilor se va face pe plan local de catre institutia prefectului, iar pe plan central – de catre Guvern, prin Secretariatul General”, prevede proiectul.

Prin aceasta propunere legislativa a fost eliminata sintagma „de regula” din forma actuala a legii, care, in opinia initiatorului, permitea conducatorului unei institutii sa se eschiveze de la organizarea de conferinte de presa lunare.

„In acest fel, organizarea lunara a acestor conferinte va deveni obligatorie. Aceste precizari sunt necesare pentru furnizarea informatiilor de interes public intr-o maniera corecta si obiectiva, ca o premisa necesara pentru participarea societatii civile, a mediului de afaceri si, nu in ultimul rand, a cetatenilor la procesul de decizional”, a precizat initiatorul in expunerea de motive a proiectului.

„Consideram ca aceste modificari sunt necesare si respecta in totalitate atat principiul transparentei, cat si cel al aplicarii unitare, iar cetatenii vor avea acces intr-o maniera deschisa si corecta la modalitatea de cheltuire a banului public”, mai mentioneaza initiatorul.

Senatul este prima camera sesizata cu acest proiect, Camera Deputatilor fiind for decizional.

sursa www.bzi.ro

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Deputatul Vasile Axinte este unul dintre inițiatorii proiectului de lege, ce prevede ca Vinerea Mare să fie sărbătoare legală nelucrătoare

Oana Cordoneanu

Europarlamentarul Ivan vine mâine la Pașcani, la invitația senatorului Constantinescu, să se întâlnească cu primarii din Colegiul 3

Marius Parteni

PSD amenință că nu participă la alegerile locale

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site