RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Delicii culinare specifice comunei Ciohorăni, la Festivalul de tradiții și produse de Sfântul Toader

Festivalul de Tradiții și produse culinare de Sfântul Toader la Ciohorăni a bifat astăzi cea de-a doua ediție. Administrația locală și-a propus să reînvie obiceiurile de altădată ale comunei, dar și bucatele tradiționale pe care le pregăteau gospodinele, și continuă acest eveniment realizat la inițiativa referentului cultural al comunei.

 

 

  

Costică Tudorache spune că toate rețetele prezentate în cadrul festivalului sunt învățate de la bătrânele satului. De la ele a aflat cum se făceau gogoșile în putină de borș, mălaiul cu bostan turcesc, sau plăcintele cu varză. Acestea sunt câteva dintre mâncărurile tradiționale specifice comunei Ciohorăni.

Tot ce am făcut astăzi aici, am învățat de la bătrânele satului, care mi-au povestit tradițiile de Sântul Toader la Ciohorăni. Printre tradițiile culinare erau gogoșile în putină de borș, mălaiul cu bostan turcesc, borșul cu fosole grasă, ceapă și ardei iute, precum și tocănița de cartofi cu bureți, dar și plăcintele cu varză. Acestea sunt mâncărurile tradiționale care erau la noi la Ciohărăni. Astăzi sărbătorim a doua ediție a Festivalului de Tradiții și produse culinare la Ciohorăni. Am reînviat hora satului pe tăpșan, cu fete și băieți în costume populare, avem și un grup vocal cu copiii de la școală, care activează în cadrul Ansamblului de la Căminul Cultural”, a declarat Costică Tudorache, referentul Căminului Cultural din comuna Ciohorăni.

Primarul comunei a făcut tuturor urări de bine, odată cu venirea primăverii și Postul Paștelui. El a îndemnat la bunătate și toleranță. A promis, de asemenea, că va face tot posibilul ca acest festival să meargă mai departe, pentru ca identitatea comunei Ciohorăni să nu se piardă.

„În 2016, la inițiativa refrentului Costică Tudorache, prin HCL, în 2016 s-a înființat acest obicei de Tradiții și Obiceiuri Culinare de Sfântul Toader, la Ciohorăni. Suntem, deci la a doua ediție. Sunt ediții pline de satisfacții și amintiri. Ce ați văzut astăzi sunt tradiții ale comunității pe care încercăm să le aducem la viață. Limba, cântecul, portul, sunt forme din care reiese identitatea comunității. Dacă le pierdem, pierdem și identitatea noastră”, a declarat primarul comunei Ciohorăni.

La eveniment a fost prezent și Eduard Elefteriu, consilier la Camera Agricolă Iași, care i-a îndemnat pe tinerii din comună, să facă tuturor cunoscut acest festival, iar celor mai în vârstă le-a transmis să caute notițe vechi cu rețete care ar putea deveni marca comunei Ciohorăni. „Mă bucură faptul că sunt prezenți foarte mulți tineri îmbrăcați în costume populare. Voi trebuie să faceți cunoscut acest festival. Noi încercăm să promovăm aceste produse. Un singur lucru e mai greu de demonstrat – dovada faptului că existau aceste rețete. În momentul de față nu există niciun produs tradițional atestat la nivelul județului Iași”, a declaratEduard Elefteriu, de la Direcția pentru Agricultură Județeană.   

{jcomments off}

Related posts

Capra cu trei iezi la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu”

Teona Gherasim

Istorisire din Limonar despre un stareț care a viețuit în peștera Botezătorului

Redacția

Zi de sărbătoare pentru biserica Domnească Ruginoasa

Teona Gherasim
Încarcă...