NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăLocal

Documentarul ”În căutarea inginerului Dragomirescu”, regizat de un pășcănean, premiat la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov

Regizorul de film, pășcăneanul Dragoș Zămosteanu a fost premiat la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Documentarul ”În căutarea inginerului Dragomirescu” a primit premiul juriului de profesioniști, format din Alfonso Santos Gargallo (regizor și producător spaniol), Ion-Andrei Gherasim și Irina-Margareta Nistor. Același premiu, la egalitate,  a primit și producția franceză ”Moștenirea comandantului Massoud / Massoud, l’héritage”, în regia lui Nicolas Jallot.

Competiția de film documentar a inclus 12 pelicule din Argentina, Australia, Chile, Franța, Portugalia, România, Spania și Statele Unite.  Ca și în anii precedenți, palmaresul a inclus distincții oferite de trei jurii: al profesioniștilor, al liceenilor și al publicului.

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășeste efemeritatea clipei,

”În căutarea inginerului Dragomirescu” este povestea tragică a inginerului Gheorghe Dragomirescu din Paşcani, victimă a Securităţii, mort la Periprava în anii 50. A fost șeful atelierelor CFR Pașcani, condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru crima de uneltire socială și mort pe 14 decembrie 1959 în lagărul de exterminare de la la Periprava.

Advertisements
Advertisements
  

”Aflat pe 1 ianuarie 1959 în vizită la prietenul său ing. Vasile Cristea, Gheorghe Dragomirescu cîntă la un moment dat „Deșteaptă-te române” și „Vîntuleț de primăvară”. Atît Dragomirescu, cît și inginerul Cristea vor fi denunțați de un comesean (care încasează liniștit și azi pensioara asigurată de statul român recunoscător). Deși „Deșteaptă-te române” era deja prezentat în colecția „Biblioteca pentru toți” cu titlul „Un răsunet”, iar „Vîntuleț de primăvară” figura în manualul de muzică de clasa a VII-a încă din 1957, nu-i nicio problemă pentru Tribunalul Poporului să-i condamne pe cei doi”.

Regizorul de film Dragoș Zamosteanu s-a născut în Pașcani, a absolvit Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”, unde mai târziu a fost și cadru didactic. Este realizator independent de filme documentare privitoare la istoria trecutului nostru comunist. 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Pe ce dată pică Sfîâtul Ilie. Cui îi spunem LA MULȚI ANI

Redacția

Incendiu într-un apartament din zona deal

Marius Parteni

Bărbatul dispărut în râul Moldova a fost găsit. Rudele se pregătesc de înmormântare (FOTO-VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...