“Milk and cookies”, “lapte si fursecuri” – copiii din intreaga lume stiu ca asta trebuie sa lase pentru Mosul in noaptea de Craciun. V-ati intrebat insa vreodata de unde vine acest obicei?
La fel ca si bradul de Craciun, si ideea de a-i lasa Mosului lapte si fursecuri sau prajiturele de casa, ca sa mai prinda puteri la cata treaba are in noaptea de Craciun, e una foarte veche. Acum mai bine de 400 de ani, in Germania se obisnuia ca in centrul orasului sa fie pus, cu cateva zile inainte de Craciun, un brad mare. Oamenii il impodobeau apoi cu tot soiul de bunatati pentru cei mici: mere, nuci, covrigei, prajiturele. Pe 25 decembrie acestea erau stranse si impartite copiilor din oras, insotite de obicei si de o cana de lapte.
De-a lungul secolelor traditia s-a mai schimbat iar bradul s-a mutat din piata centrala in casele oamenilor. Motivul tinea de igiena: soarecii si vrabiile aveau prostul obicei de a roade din fructele si dulciurile din pomul de Craciun. Adultii au gasit insa o explicatie mai potrivita pentru cei mici: peste noapte, a venit Mosul infometat si obosit si a luat o gustare. Apoi, cand locul dulciurilor din brad a fost luat de globuri si jucarii, acum vreo 200 de ani, gustarica lui Mos Craciun s-a mutat fie sub crengile bradului, fie in fata hornului pe care urma sa vina simpaticul batranel cu daruri. Si, ca sa fie o gustare completa si delicioasa, pe langa prajiturele de casa sau fursecuri, Mosului i se lasa si un pahar de lapte.
Exista si alte teorii despre gustarea lui Mos Craciun. In tarile scandinave se spune ca de fapt laptele si prajiturelele sunt pentru spiridusul care il ajuta pe Mos Craciun, “Julenisse”. In Irlanda obiceiul cere ca in seara de 25 decembrie stapana casei sa lase pe prag paine si lapte, ca simbol al ospitalitatii. In Anglia, copiii obisnuiau acum mai bine de un veac sa puna la poarta, in seara de Ajun, fan si morcovi pentru renii Mosului. Cineva si-a dat seama insa ca pentru Mosul nu era nimic si asa ar fi aparut obiceiul sa i se lase si lui o farfurie cu o placinta sau cateva fursecuri si un pahar cu lapte, obicei care s-a raspandit apoi in intreaga lume.
Indiferent daca obiceiul provine din Germania, din tarile nordice sau din Anglia, in ziua de azi micutii de pe toate continentele stiu ca Mos Craciun are nevoie de o gustare insotita neaparat de un pahar de lapte, ca sa aiba energie si putere pentru a le aduce daruri tuturor copiilor.
sursa protv
Citește și: {loadposition articlescategoryload}