NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

De câţiva ani, comuna Cuza aşteaptă ajutor de urgenţă

Comuna Al.I. Cuza aşteaptă ajutor de urgenţă pentru consolidarea malului Siretului. Primăria comunei a solicitat Prefecturii reluarea demersurilor făcute acum trei ani în vederea corectării albiei Siretului. 

 

 

  

„Problema din comuna A.I. Cuza nu este nouă, dar rezolvarea ei s-a prelungit. Vom trimite chiar joi o comisie în zonă pentru a vedea care este situaţia curentă şi pentru a relua demersurile pentru soluţionarea problemei. Ştim în principiu care este soluţia, dar trebuie să vedem exact unde a apărut blocajul şi de ce“, a declarat prefectul Marian Şerbescu. În cursul ultimilor 40 de ani, albia Siretului s-a deplasat spre est cu aproximatic 300 metri, pe o lungime de aproximativ 2 km, malul surpându-se treptat. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în comuna A.I. Cuza, unde o casă s-a prăbuşit în apele râului, gardul unei a doua gospodării ajungând la doar câţiva metri de râu.

Situaţia a fost cauzată de exploatarea balastului din albie. Pentru stoparea fenomenului de eroziune, a fost propusă tăierea unui cot al albiei şi efectuarea de lucrări de consolidare a malului. În urmă cu aproape trei ani, Prefectura a întocmit două proiecte de hotărâre de guvern care ar fi permis soluţionarea problemei.

Un prim proiect presupunea exproprierea a 2,2 ha de pădure de la un proprietar privat, respectiv a zonei ce ar fi fost afectată de lucrări. Un al doilea proiect viza alocarea din Fondul de Mediu a 28 milioane lei, sumă considerată suficientă pentru lucrări. Schimbarea Guvernului la sfârşitul anului 2014 a întrerupt procesul de aprobare a hotărârilor, iar situaţia a rămas nemodificată până în prezent. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Consilul Județean va suporta o parte din împrumutul cu care Primăria Pașcani ar rămâne dacă serviciul public de apă va fi delegat

Marius Parteni

Audienţe cu edilul local! Iată de ce întârzie eliberarea titlurilor de proprietate

Ema Roman

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinţii îşi pot lua liber până la terminarea şcolii, pentru a sta cu copiii

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site