NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

De câţiva ani, comuna Cuza aşteaptă ajutor de urgenţă

Comuna Al.I. Cuza aşteaptă ajutor de urgenţă pentru consolidarea malului Siretului. Primăria comunei a solicitat Prefecturii reluarea demersurilor făcute acum trei ani în vederea corectării albiei Siretului. 

 

 

  

„Problema din comuna A.I. Cuza nu este nouă, dar rezolvarea ei s-a prelungit. Vom trimite chiar joi o comisie în zonă pentru a vedea care este situaţia curentă şi pentru a relua demersurile pentru soluţionarea problemei. Ştim în principiu care este soluţia, dar trebuie să vedem exact unde a apărut blocajul şi de ce“, a declarat prefectul Marian Şerbescu. În cursul ultimilor 40 de ani, albia Siretului s-a deplasat spre est cu aproximatic 300 metri, pe o lungime de aproximativ 2 km, malul surpându-se treptat. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în comuna A.I. Cuza, unde o casă s-a prăbuşit în apele râului, gardul unei a doua gospodării ajungând la doar câţiva metri de râu.

Situaţia a fost cauzată de exploatarea balastului din albie. Pentru stoparea fenomenului de eroziune, a fost propusă tăierea unui cot al albiei şi efectuarea de lucrări de consolidare a malului. În urmă cu aproape trei ani, Prefectura a întocmit două proiecte de hotărâre de guvern care ar fi permis soluţionarea problemei.

Un prim proiect presupunea exproprierea a 2,2 ha de pădure de la un proprietar privat, respectiv a zonei ce ar fi fost afectată de lucrări. Un al doilea proiect viza alocarea din Fondul de Mediu a 28 milioane lei, sumă considerată suficientă pentru lucrări. Schimbarea Guvernului la sfârşitul anului 2014 a întrerupt procesul de aprobare a hotărârilor, iar situaţia a rămas nemodificată până în prezent. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Concurs la Primăria Pașcani pentru ocuparea unui post vacant

Redacția

Finanţare pentru un program de incluziune socială a rromilor din Stolniceni Prăjescu

Ema Roman

Pășcănenii reclamă: ”Strada Aleea Izvoarelor e uitată de Primărie”!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site