NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Daca vrei sa scapi teafar in caz de cutremur, trebuie sa stii aceste lucruri! Un deputat iesean te invata cum

Deputatul Tudor Ciuhodaru a solicitat Ministerului Sanatatii si al Educatiei sprijin pentru includerea orelor de educatie pentrusanatate ca disciplina obligatorie în institutiile de învatamânt.  

Motivatia acestui demers este legata de numarul mare de cutremure din ultima perioada si de faptul ca doar în Iasi numarul victimelor estimate în caz de cutremur este de peste 3400. Acesta a realizat si un ghid prin care ii invata pe cetateni ce sa faca si ce nu in caz de cutremur, indiferent de locul unde se afla si ce ar trebui sa contina o trusa pentru supravietuire in caz de dezastru.

La intrebari precum: „Ce sa faci si ce sa nu faci în caz de cutremur: în casa, pe strada, în masina si în locurile publice?” si „Cum ar trebui sa ne protejam vietile in timpul unui cutremur?”, deputat Ciuhodaru ofera informatii vitale, sustinând ca ar trebui sa urmam cele trei proceduri de baza recomandate in tari mult mai dezvoltate, precum Japonia sau Statele Unite: ghemuit, acoperit si protejat. Conform acestui ghid, daca va aflati in incinta unei cladiri, e preferabil sa va ghemuiti cu fata în jos, la podea, pe genunchi si sa va acoperiti capul cu bratele sau palmele, pentru protectie. Va puteti asigura protectie suplimentara adapostindu-va lânga diverse obiecte solide, ce va pot proteja, lasând un spatiu gol lânga ele, în caz de prabusire, si cât mai departe de ferestre. Cel mai sigur este spatiul dintre doua obiecte mari (între doua paturi, între doua rânduri de birouri), ce delimiteaza asa-zisul triunghi al supravietuirii, sau lânga un obiect mare, voluminos, cum ar fi masina de spalat, frigiderul, aragazul, lânga piciorul patului, în fata unei canapele, lânga piciorul unei grinzi. Daca va aflati pe strada, trebuie sa cautati spatii cât mai largi si sa va asigurati protectia individuala. In caz ca in momentul producerii cutremurului va aflati la volanul unei masini, este necesar sa opriti cât mai departe de cladiri sau de stâlpii de pe marginea carosabilului. In ceea ce priveste trusa de supravietuire, aceasta ar trebui sa fie nelipsita din dotarea fiecarei incinte si ar trebui sa contina: apa, alimente usoare si compacte (bomboane cu zahar, biscuiti uscati), medicamente personale, analgezice si antiseptice, telefon mobil, lanterna, baterii, fluier, aparat de radio si actele personale.”

  

Ce sa nu faceti? Atentie!!! 

Pe durata cutremurului, deputatul Tudor Ciuhodaru ne atentioneaza ca nu este recomandata evacuarea, mai ales din cladirile mari, întrucât iesirea este dificil de gasit, iar scarile au risc crescut de prabusire. Tocul usii nu va ofera protectie daca nu este încadrat în structura cladirii. Sub nicio forma nu va adapostiti sub balcoane sau stâlpi de înalta tensiune. Evitati apropierea benzinariilor sau a stâlpilor de electricitate.

Sursa: bzi.ro

Advertisements

Related posts

Primarul Dumitru Pantazi cercetat sub control judiciar de procurorii DNA. Nu are voie să părăsească raza judeţului Iaşi, însă nu s-a instituit sechestru pe conturile sale!

Răzvan Grecu

Discuții aprinse pe marginea problemelor societății de Salubritate. Jumătate din populație nu are contract, iar executivul vorbește de ineficiență

Marius Parteni

Finanțarea pentru curățenia în subsoluri, respinsă de PSD – PMP. Pintilie i-a spus primarului că este incompetent. Pantazi a părăsit nervos sala!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site