NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Descoperire uluitoare facuta de Fisc. Niste smecheri au reusit sa ascunda peste 6 milioane de euro

Afaceri de zeci de milioane de euro derulate de o retea de firme fantoma. Sunt implicate societati comerciale din toata tara. Administratorii firmei au scos din conturile societatii aproape 1 milion de dolari si au folosit banii in interes personal. 

In ciuda masurilor dure aplicate in ultimii ani pentru combaterea evaziunii fiscale, in judetul Iasi se descopera inca firme care reusesc sa sustraga sume de ordinul milioanelor de euro din bugetul statului, sustragandu-se de la plata in mod corect a taxelor si impozitelor. Este imbucurator faptul ca acesti evazionisti sunt descoperiti si se calculeaza prejudiciul in notele de control, insa se inregistreaza din ce in ce mai multe situatii in care statul nu-si mai recupereaza banii. 

Astfel, recent, inspectorii de control de la Fisc au scos la lumina o frauda de circa 6,5 milioane euro facute de patronii unei firme inregistrate in comuna Motca din judetul Iasi. Firma se numeste Amaveloleo SRL si in perioada in care au fost savarsite fraudele i-a avut ca actionari si administratori pe Leonard Constantin Budulea-Curteanu din satul Topile, comuna Valea Seaca, Amar Raric din Motca si Liuba Stanescu din Hirlau. In moneda romaneasca, valoarea totala a prejudiciuluiconstatat este de 28.000.000 lei, savarsit prin neplata in mod corect a TVA, a impozitului pe profit, dar si a impozitului pe dividente. 

  

De precizat ca, suma include si penalitatile de intarziere aferente si asta deoarecetaxele si impozitele respective nu au fost evidentiate la timp in contabilitate pentru a fi platite. Astfel, din suma totala de 28.000.000 lei, circa 3.800.000 lei reprezinta penalitatile de intarziere. In ceea ce priveste numai prejudiciul prin neplata in mod corect a TVA, la acest capitol Finantele au inregistrat o “gaura” de aproape 10 milioane lei, suma dedusa eronat dupa ce societatea a inregistrat in contabilitate tranzactii realizate cu firme radiate sau inactive. 

Advertisements

Retea de firme fantoma

Inspectorii Fiscului au realizat prin controale incrucisate verificari si la firmele cu care Amaveloleo ar fi declarat ca a facut afaceri si au constatat ca tranzactiile respective nu s-au realizat. In unele cazuri s-a procedat la interogarea administratorilor, pentru a se vedea daca au facut afaceri cu firma din Iasi. Printre firmele chestionate se numara SC 3 Cons 2007 SRL din Timisoara, SC El Ladrillo SRL din Timisoara, Samdamgifts SRL din Baia Mare, Safichem SRL din Ploiesti, Consal Trade SRL din Constanta, Sorey SRL din Oradea etc.

De asemenea, societatea a inregistrat si afaceri cu firme fantoma, cum ar fi Gruia Davido SRL din Iasi, sau Seregemet SRL din Grajduri. De asemenea, firma a adus un prejudiciu de 6,6 milioane lei prin neplata in mod corect a impozitului pe profit. Smecherii care controlau firma s-au sustras de la plata acestui impozit prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive. Administratorii firmelor de la care Amaveloleo ar fi efectuat achizitii au spus ca nu au livrat niciodata bunuri si servicii acestei societati comerciale. 

“Cheltuielile au fost inregistrate cu documente care nu indeplinesc calitatea de document justificativ, intrucat sunt false sub aspectul identitatii furnizorilor. Unele societatii figureaza ca fiind inactive sau radiate la data la care ar fi fost realizate tranzactiile”, se arata in raportul de control al Fiscului. 

Advertisements

Prejudiciul calculat prin neplata in mod corect a impozitului pe dividente se ridica la aproape 7 milioane lei. Asta deoarece administratorii firmei au ridicat din conturile firmei 36 milioane lei fara sa prezinte nicio justificare cu privire la modul in care au fost cheltuiti banii. Inspectorii Fiscului au constatat ca sumele au fost folosite in scop personal, fiind asimilate dividentelor. Acesta este motivul pentru care la sumele respective s-a calculat un impozit de 6,7 milioane lei, calculandu-se de asemenea si penalitati de intarziere de circa 1,9 milioane lei. Reprezentantii Fiscului au considerat ca nu este necesara formularea unei plangeri penale. De asemenea, nu a fost necesara instituirea unor masuri asiguratorii.

Sursa: bzi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ninsori în nordul Moldovei, ploi în rest. Cum se circulă pe drumurile naționale

Redacția

CNAS: Defecţiuni în funcţionarea cardului de sănătate, sistemul online va redeveni funcţional de astăzi

Redacția

ANAF avertizează contribuabilii: Nu completaţi cu date personale formularul cerut de siteul taxe-anaf.com!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site