NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cum să economiseşti bani grei dintr-o leafă infimă. Economist: „Studiile arată că veţi trăi la fel cu sau fără 50 de lei“


Oricine poate pune bani deoparte dacă are un plan bine pus la punct. Economiştii spun că totul ţine de mici trucuri, dar şi de disciplină.

  

Cu toţii ştim că ajungem să cheltuim câţi bani avem. Economiştii spun că ne putem descurca bine şi cu mult, dar şi cu puţin. Dar ce să facem atunci când avem salariu mic? Cum să punem câţiva bani deoparte în fiecare lună? Economiştii spun că există o soluţie. Şi o familie care câştigă în medie 2.000-2.500 de lei pe lună poate face economii. Stabileşte clar un buget Primul pas spre a face economie este să stabilim un buget. „Cel mai simplu mod de a economisi este acela de a stabili o regulă. De exemplu, impuneţi-vă atunci când luaţi salariu să puneţi 50 de lei deoparte.

Chiar dacă pare greu, faceţi asta în fiecare lună. După ce aţi pus banii deoparte începeţi să stabiliţi ce veţi face cu restul banilor. Studiile de specialitate au arătat că veţi trăi la fel cu sau fără 50 de lei. Într-un an însă puteţi aduna 600 de lei. Dacă nu puneţi cei 50 de lei deoparte, îţi veţi cheltui rapid şi nu veţi trăi mai bine. Toate studiile făcute până acum arată că suntem tentaţi să cheltuim toţi banii pe care îi câştigăm, de aceea ne vine greu să economisim“, spune Valentin Stroescu, economist. Nu amânaţi facturile şi faceţi mici economii la utilităţi.

Un alt sfat al economiştilor este să nu amânaţi facturile lunare. Dacă nu plătiţi azi o factură deoarece aţi ales că cheltuiţi banii pe altceva, veţi intra într-un cerc vicios. „Foarte important este să plătiţi facturile la timp. Achitaţi toate utilităţile şi apoi cheltuiţi banii rămaşi. Aşa veţi avea o imagine clară cu ce bani vă rămân să vă descurcaţi într-o lună. Împărţiţi apoi suna rămasă pe zile şi încercaţi să vă încadraţi în buget. Chiar dacă pare greu, cu puţină disciplină veţi reuşi. Nu cheltuiţi mai mult decât este bugetul zilnic. Putem face economii şi la facturi.

De exemplu să nu lăsăm becurile aprinse tot timpul chiar dacă ni se pare că nu consumă mult. Vom strânge cam 10 lei lunar. Putem să ne alegem un abonament mai mic la telefon şi să ne încadrăm în el, fără depăşiri. Şi aşa vom mai economisi câţiva lei. Chiar dacă nu pare mult, mai bine să rămână banii la noi, decât să-i dăm.

Şi dacă avem centrală termină putem economisi fără a îngheţa de frig. Un cronotermostat pe care îl putem programa în funcţie de timpul în care suntem acasă poate aduce economii chiar şi de 50 de lei pe lună iarna“, mai spune specialistul.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Hello world!

Răzvan Grecu

Noaptea ”Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu

Redacția

De ce se amână legea redevenţelor şi ce va fi noul impozit petrolier

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site