NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Culturile din Târgu Frumos, măturate de o furtună cu gheaţă! Agricultorii vor despăgubiri

Este pentru al doilea an la rând când oraşul Târgu Frumos a fost ţinta unei furtuni cu precipitaţii însemnate şi gheaţă ce a distrus peste 100 de hectare de legume în câmp. Pagubele producătorilor de legume din zonă sunt extrem de mari. Se vorbeşte chiar de faliment.

 

 

 

“Este al doilea an când gheaţa distruge speranţele oamenilor de mai bine, şi mai rău decât atât, îi poate duce chiar la faliment. Gheaţa a distrus zeci, poate 100 de hectare de legume în câmp, plus folia afectată pe o suprafaţă de aproximativ 20 ha. Se vor face zilele acestea estimări la situaţiile de urgenţă din Târgu Frumos”, a declarat Nicola Feodot, preşedintele filialei Târgu Frumos a Comunităţii Ruşilor Lipoveni.

Extinderea Centrului de Antigrindină în zona Târgu Frumos este singura soluţie care ar putea preveni această situaţie şi în anii următori. Sunt doar cinci astfel de centre în întreg judeţul Iaşi, dovedite insuficiente. Anul trecut agricultorii au cerut despăgubiri întrucât munca lor a fost luată efectiv de ape, însă nimeni nu i-a băgat în seamă. Se tem că la fel vor fi trataţi şi de această dată.

“Singura soluţie de rezolvare a acestei probleme este să se extindă Centrul de Antigrindină şi pe zona Târgu Frumos. Există doar cinci astfel de centre pe judeţ, şi noi suntem nemulţumiţi pentru că nu este zona protejată. Din cauza intemperiilor şi a autorităţilor care se gândesc cam greu la noi, nu producem. Atât vrem, să fim protejaţi de intemperii. Şi anul trecut am făcut către autorităţi, diverse hârtii, am arătat, au fost comisii, dar totul a rămas la nivel de hârtie, fără nicio despăgubire”, a mai completat Nicola Feodot.

Precizăm faptul că, în urma furtunii care a avut loc sâmbătă, 19 iunie 2016, la nivelul judeţului Iaşi au fost avariate 552 de locuinţe şi 192 de anexe gospodăreşti, două poduri, 94 km de drumuri comunale, 13,45 km de drumuri judeţene, 1,3 km de reţele electrice şi 4,8 km de reţele de telecomunicaţii. În întreg judeţul, 9.808 ha de terenuri arabile au fost lovite de grindină, inclusiv aproximativ 100 ha de solarii şi sere ale lipovenilor din Târgu Frumos, după cum informează presa judeţeană. 

Advertisements

Related posts

Oferta de locuri de muncă în perioada 19.06 – 06.07 2016

Ema Roman

O bătrână din Valea Seacă are nevoie de ajutorul nostru! Află-i povestea!

Ema Roman

SFÂNTUL ANDREI 2017. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru data de 30 noiembrie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site