După patru luni în care a lipsit, vaccinul hexavalent a ajuns în cabinetele medicilor, însă doar o parte din necesar.
La începutul acestei săptămâni, medicii de familie ieşeni au ridicat de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) dozele de vaccin hexavalent care au lipsit timp de patru luni. Conform unei centralizări realizate de DSP pe baza datelor furnizate de medicii de familie, 6.000 de bebeluşi din Iaşi au rămas nevaccinaţi din cauza lipsei acestuia, ultimele doze ajungând în cabinetele medicilor de familie în luna mai.
Prima tranşă de vaccinuri care a fost primită zilele acestea este de 5.708 de doze, un număr insuficient, conform medicilor de familie, pentru a imuniza atât copiii de 2, 4 sau 11 luni, cât şi pentru a recupera pe cei care au rămas restanţieri. Medicii susţin că au primit doar o parte din dozele de care aveau nevoie, aproximativ câte 30 de doze pentru fiecare cabinet, urmând ca lasfârşitul lunii să primească şi restul, conform promisiunilor emise de cei de la Ministerul Sănătăţii.
„Nevoile noastre stringente erau de 60 de doze, adică pentru cei de 2, 4 şi 11 luni, la care se adăugau cei care trebuie recuperaţi. Suntem în situaţia de a prioritiza, adică luăm în special vârstele mici, care nu au făcut deloc, iar având experienţa altor sincope, ţinem doze şi pentru copiii care vor împlini două luni în noiembrie. E în continuare foarte dificil, sunt micuţi restanţieri şi de patru luni, care nu aveau nicio doză administrată. Să nu uităm că în cazul bebeluşilor totul ţine de protecţie, pentru că cei mici sunt vulnerabili, expuşi“, a precizat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.
Astfel, bebeluşii de 2, 4 şi 11 luni, care nu au fost vaccinaţi, vor fi recuperaţi prin adaptarea schemei de vaccinare, fiind important să se respecte anumite intervale între dozele administrate.
„Dacă, de exemplu, este un copil de 4 luni şi nu a făcut nicio doză, îl vaccinăm prima dată acum, în octombrie, iar la interval de 30 de zile îl putem recupera şi cu a doua doză, iar astfel îl aducem aproape de termen. De altfel, mai sunt şi cazuri de copii care acum au 7 luni, au primit doar doza pentru 2 luni şi le lipseşte cea care se administrează la 4 luni. În acest caz, le administrăm acum, însă trebuie respectate intervalele dintre primele două doze şi minim 6 luni între a doua şi a treia doză, care se face la 11 luni. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai complicat, ajung copii să facă ultima doză, care se face la 11 luni, abia la un an şi patru luni“, a completatdr. Liliana Barbacariu.
Sursa: ziaruldeiasi.ro