RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Criza sângelui de la Iaşi: care sunt cauzele?

În ultimii ani, Iaşul medical se confruntă frecvent cu situaţii limită privind stocurile de sânge. Criza nu se explică însă numai prin numărul redus de donatori care se prezintă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS).  

Ieşenii arată că, de fapt, cu toate că sunt bine intenţionaţi şi vor să doneze sânge, sunt refuzaţi din start de reprezentanţii centrului. În general pentru că nu au 60 de kilograme, dar şi din alte cauze. De ce însă în alte ţări, sau chiar în alte oraşe ale ţării, se acceptă şi alte greutăţi? Care sunt şi celelalte cauze pentru care numeroşi ieşeni nu pot fi operaţi adesea din cauza crizei de sânge, care pare a se permanentiza?

Reprezentanţii Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi scot în evidenţă deficitul de personal şi lipsurile materiale, care îi împiedică să-şi sporească numărul colectelor mobile în judeţ. În plus, în ciuda campaniilor pe care CRTS le organizează pentru a sublinia importanţa gestului de a dona sânge, chiar voci din rândul medi­cilor se ridică împotriva unor iniţiative care vor să contribuie la asigurarea necesarului zilnic de produse sangvine. Astfel, în martie, dr. Costică Pânzaru, managerul Spi­talului Municipal din Paşcani, a criticat iniţiativa unui consilier local din Paşcani care a propus înfiinţarea unui centru de recoltare de sânge în cadrul unităţii me­dicale. „Dacă vă uitaţi pe site-ul Minis­terului Sănătăţii, veţi vedea că în Ro­mânia sunt doar centrele mari urbane, unde se recoltează sânge. Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi prelucrare a sângelui. Nu avem nici spaţiu pentru aşa ceva. În acest moment, spitalul are cu totul alte priorităţi legate de dezvoltarea în interesul cetăţenilor“, a punctat dr. Pânzaru în­tr-o conferinţă de presă.

  

50 sau 60 de kilograme

În România, activitatea de transfuzie sanguină şi donarea de sânge este reglementată prin Legea 282/2005. Potrivit conducerii CRTS, pe lângă legea menţionată centrele de transfuzie din ţară şi cele din spaţiul UE respectă în activitatea pe care o desfăşoară şi ghidurile întocmite de Comitetul european în problemele transfuziei de sânge. „O donare standard de sânge integral nu se va recolta de la persoanele cu greutatea sub 50 kg. O donare standard de sânge integral, în afara soluţiei anticoagulante, nu trebuie să depăşească 500 ml, şi de obicei va consta dintr-o donaţie de 450 ml ± 10%. În plus, se recoltează 30 – 35 ml de sânge pentru testele de laborator şi păstrarea unei probe din sângele donat. Din cauza riscului de efecte secundare, nu trebuie să se colecteze mai mult de 15% din cantitatea estimată de sânge ca sânge integral în timpul unei donări. Cantitatea de sânge a donatorului poate fi calculată pe baza greutăţii, înălţimii şi sexului, folosind o formulă creată de Consiliul Internaţional pentru Standardizare în Hematologie (ICSH)“, se precizează în ultimul ghid al Comitetului european în problemele transfuziei de sânge. Cu toate că atât ghidul european, cât şi Legea 282/2005 menţio­nează că greutatea minimă a posibilului donator este de 50 de kilograme, ieşenii care au încercat să doneze sânge la CRTS spun că medicii din centru nu acceptă persoane sub 60 de kilograme. „Nici nu se uită la tine dacă nu ai greutatea asta. Eu, cu 1,70 m şi cu 57 kg, am încercat să donez în decembrie pentru o rudă. Doar m-au văzut şi mi-au spus să plec, fără niciun consult în prealabil“, a precizat Elena C., o studentă din Iaşi. Potrivit conducerii centrului ieşean, dincolo de dorinţa potenţialilor donatori, acordul pentru recoltarea propriu-zisă îl dă medicul specialist, care, dacă consideră că o persoană nu se încadrează criteriilor, o poate res­pinge pe loc. „Criteriile sunt destul de clare, şi la fel cum sunt pentru noi, aşa sunt pentru toate centrele din ţară. Cel puţin în spaţiul UE sunt un set comun de criterii de admisibilitate la donarea de sânge. În alte state sunt şi mai multe diagnostice care nu permit donarea“, a punctat dr. Lavinia Scripcaru, directoarea CRTS.

Lipsă de personal

Conducerea centrului a punctat că lipsa acută de sânge se accentuează şi pe fondul deficitului de personal din unitate. Astfel, cu o echipă înjumătăţită în raport cu necesarul de personal, activitatea se desfăşoară cu dificultate. De aceea, CRTS a făcut mai multe solicitări la Ministerul Sănătăţii pentru angajarea unui medic şi încă trei asistente. O astfel de echipă ar putea asigura colecte mobile în teritoriu prin care cantitatea de sânge recoltată într-o singură zi de la donatori ar putea creşte considerabil faţă de situaţia actuală. „Măcar o echipă mo­bilă cu un medic şi cu trei asistente, sau măcar două cadre medii, ca să-i putem trimite în teritoriu, să nu paralizăm activitatea aici, în centru, pentru că de fiecare dată când se pleacă într-o colectă mobilă înjumătăţim echipa deja înjumătăţită de aici“, a mai subliniat medicul ieşean. Într-o adresă trimisă către MS, conducerea centrului ieşean arată că înfiinţarea a două punct de recoltare a sângelui în Paşcani şi la Târgu-Frumos ar rezolva o parte din necesarul de derivate sanguine şi ar veni în întâmpinarea şi ajutorul donatorilor din zonele respective. Totuşi, iniţiativa unui consilier local din Paşcani, Sorin Olaru – PMP, care a propus înfiinţarea unui centru de recoltare de sânge în cadrul Spitalului Municipal Paşcani, nu a fost văzută bine de managerul unităţii medicale. „Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi prelucrare a sângelui. Nu avem nici spaţiu pentru aşa ceva. În acest moment, spitalul are cu totul alte priorităţi legate de dezvoltarea în interesul cetăţenilor“, a punctat dr. Costică Pân­zaru într-o conferinţă de presă.

Situaţia de la Cluj

În timp ce la Iaşi în ultimele săptămâni au donat sânge, zilnic, în jur de 50 de persoane, situaţia în Ardeal pare să fie mai bună. La centrul de transfuzii din Cluj-Napoca donează zilnic între 65 şi 75 de persoane, după cum a punctat directorul unităţii. Să fie o eplicaţie faptul că, după cum precizează internauţii, aici se poate dona de la greutatea de 50 kg? „La noi, deocamdată, nu sunt probleme. Avem zilnic între 65 şi 75 de persoane care donează sânge. În unitate se prezintă mai mulţi, dar nu toţi se încadrează criteriilor“, spune dr. Adriana Sime, directoarea CRTS Cluj-Napoca. Întrebată despre greutatea donatorilor, dr. Sime admite că, în general, se donează peste 50 kg, dar nu obligatoriu: „Chiar dacă pe site se precizează că pot dona persoanele care au peste 50 de kilograme, nu înseamnă că după ce ajung în centru toate acestea donează efectiv“.

Pentru a dona sânge la Iaşi, vă puteţi prezenta la CRTS, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spridon“. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 7 şi 11.  

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Protestele polițiștilor continuă în toată țara, nemulţumiţi de îngheţarea salariilor

Redacția

Atenţie la hipotermie în această perioadă!

Redacția

Medicii atrag atenţia că venirea toamnei ar putea aduce noi infectări

Redacția
Încarcă...