NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Președintele CJ Iași, la Conferința PNL, discurs pro aderarea la ARSACIS: ”Nu știu în câți ani poate să strângă la buget Primăria Pașcani pentru a face asemenea investiții de 30 milioane de euro”

Președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței a profitat de prezența sa la Conferința PNL Pașcani pentru a transmite un mesaj pro ARSACIS (Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi).

Conform discursului, dacă Consiliul Local nu aprobă aderarea Pașcaniului la ARSACIS atunci municipiul va pierde fonduri de 18 milioane de euro. Adomniței și-a atenționat colegii liberali că este timpul ca pășcănenii să se dezbrace de patriotismul local și să gândească limpede la avantajele pe care le-ar obține comunitatea dacă va adera la această asociație.

”Dacă vă dezbrăcați un pic de principiile regionale, de patriotism local, am să vă spun un adevăr.  Prest Serv Apa a fost de două ori parte din Apa Vital. De fiecare dată când aceasta era aproape de faliment era preluată de Apa Vital, era adusă pe linia de plutire, capitalizată după care  se despărțea din nou. A fost cazul imediat după 90 și în 2000. Acum din nou compania are probleme. Însă cea mai mare problemă este următoarea: pentru că arealul pe care Prest Serv Apa funcționează și numărul de clienți este foarte mic nu-i permite să aplice la fonduri europen, este prea mică, sub limita minimă de dimensiune ca să poți depune pentru fonduri de mediu,” a spus președintele CJ Iași.

  

Șeful județului a explicat și care sunt principiile finanțării europene pe POS Mediu în perioada 2014-2020 și a promis că la finalul mandatului său toate localitățile rurale vor avea distribuție de apă, iar până în anul 2020 și servicii de canalizare. Adomniței a mai avertizat că dacă Pașcaniul nu va adera la ARSACIS nu va avea puterea de a face de la bugetul local investiții de 18 milioane de euro în canalizări și rețele de distribuție a apei.

” Deja în perioada de finanțare 2007-2013 municipiul Pașcani a pierdut 13 milioan de euro. I-a pierdut deja. Dacă Prest Serv Apa și Consiliul Local nu aprobă intrarea acestei companii în ARSACIS va pierde pe 2014 -2020 încă 18 milioane de euro. În total peste 30 de milioane de euro în 14 ani. Eu nu știu în câți ani poate să strângă buget de investiții Primăria Pașcani pentru a face asemenea lucrări de 30 de milioane de euro. Cred că este un lux pe care nimeni nu și-l poate permite așa doar ca să avem un discurs politic. În luna iunie Consiliul Județean și Apa Vital vor semna scrisoare de înțelegere cu POS-ul de Mediu pe următorii 7 ani. Întrebarea este dacă Pașcaniul va fi între cele 27 de aglomerări care vor primi bani, sau vor rămâne doar 26 care vor primi cele aproximativ 200 de milioane de euro. La finalul mandatului meu în 2016 toate comunele vor avea alimentare cu apă, iar până în 2020 și canalizare. Toate!”, a mai spus Cristian Adomniței, președintele CJ Iași.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pericol pentru chiriașii RAGCL! Administratorul judiciar vrea să vândă apartamentele pentru a acoperi datoriile regiei!

Răzvan Grecu

Audieri în dosarul de la Tribunal al primarului Pantazi

Redacția

Instalatorilor de la ApaVital, care au debranșat blocul Moldova, li s-au luat datele personale de către polițiști

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site