Corpul uman este o entitate fascinantă și complexă. Totuși, este și vulnerabil, fiind expus la numeroase amenințări, atât din exterior, cât și din interior. În ce condiții apar „copiii de piatră”?
O strategie extrem de rară de protecție a corpului uman poate apărea în condiții neobișnuite și, din păcate, nefaste. Ocazional, un ovul fertilizat începe să se dezvolte în afara uterului, în cavitatea abdominală a mamei. Această situație, cunoscută sub numele de sarcină abdominală, este foarte periculoasă și poate fi fatală.
Ce sunt „copiii de piatră”? Într-un procentaj foarte mic de astfel de sarcini, corpul mamei reușește să se protejeze atunci când fătul moare prin transformarea acestuia în „piatră”.
Desigur, nu este vorba despre piatră propriu-zisă, ci mai degrabă despre metal. Organismul matern impregnează fătul cu mineralul metalic calciu, componenta principală a oaselor, într-un proces numit calcificare. Astfel, fătul este izolat în siguranță de corpul mamei, prevenind riscul de sepsis.
Cât de rari sunt „copiii de piatră”?
Termenul oficial pentru un făt calcificat este lithopedion, derivat din greaca veche și însemnând „copil de piatră”. Acest fenomen este extrem de rar, cel puțin în ceea ce privește cazurile descoperite,
» Citește continuarea pe pagina autorului