RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Comună din apropierea Pașcaniului, una dintre cele mai prospere localități din județ

Puține persoane știu că una dintre cele mai prospere localități din județul Iași este Hălăucești, o comună ce se află la granița dintre județele Iași și Neamț. Banii câștigați de localnicii plecați să muncească în străinătate au fost investiți în case impunătoare și mici afaceri, iar fondurile europene atrase de autoritățile locale au transformat complet comuna ieșeană. Localnicii au cele mai bune condiții de trai, toate drumurile sunt modernizate, rețelele de apă și canalizare ajung până la ultima casă, iar gazul este deja în aproape jumătate din locuințele din Hălăucești.

Drumurile din comuna Hălăucești au fost modernizate cu fonduri europene, care au schimbat complet imaginea localității

Cu banii europeni de aproximativ șase milioane de euro, atrași de autoritățile locale în ultimii 15 ani, au fost modernizate drumurile comunale, grădinița din localitate, rețeaua de canalizare. Banii nerambursabili au fost investiți în mici afaceri locale din domeniul agricol, astfel că tinerii au reușit să dezvolte comunitatea locală și să creeze noi locuri de muncă. Comuna Hălăucești se află la aproape 100 de kilometri de Iași, iar faptul că este o localitate modernă, model pentru alte unități administrativ teritoriale din Iași, se poate observa dacă mergi în oricare sat din Hălăucești.

Localitatea este una dintre puținele comune care au supraveghere video, iar infracționalitatea este zero

Imediat după ce ai trecut de comuna Mircești și te îndrepți spre comuna Hălăucești, parcurgi un drum de aproximativ doi kilometri cu terenuri agricole în stânga și în dreapta. După ce ai trecut de această porțiune de drum, intri în satul Hălăucești. Cei care vin pentru prima dată în această localitate ieșeană au o surpriză chiar la intrarea în comună: pe un panou sunt avertizați că această localitate este supravegheată video. Drumul este asfaltat, iar în fața fiecărei case localnicii au mici grădini cu flori.

Mulți dintre absolvenții liceului din comună devin studenți la UMF Iași

Localnicii se mândresc cu liceul din comuna Hălăucești, pentru că în fiecare an tinerii care învață aici pleacă la Iași să studieze medicina sau devin specialiști în alte domenii.

  

„Copiii de aici sunt bine pregătiți, au luat foarte mulți bacalaureatul cu 10 și nu există an să nu fie cel puțin elevi care să plece la Iași să studieze medicina. Sunt copii foarte buni. Aici, pentru că au un spațiu mare, pot face cursurile normal. Nepoții mei fac orele cu mască, au grijă să se protejeze”, spune Maria, o localnică.

Casele impunătoare din comuna Hălăucești au fost ridicate de tinerii care au muncit din greu în străinătate

Majoritatea caselor îngrijite din comuna Hălăucești au fost construite cu banii munciți de tineri în străinătate. În prezent, jumătate din familiile din comună au măcar o rudă plecată în străinătate, în Italia, Spania sau Anglia. Potrivit viceprimarului, în prezent sunt 6.000 de persoane domiciliate în comuna Hălăucești.

„Localnicii au plecat în străinătate, au mai chemat un frate, o soră, și au plecat și cu toată familia. Cam jumătate dintre familiile din comuna Hălăucești au cel puțin un membru plecat să lucreze în străinătate”, susține Petru Burbulea, viceprimarul comunei Hălăucești.

Mariana Florea, localnică: „Toți banii munciți acolo i-am strâns și i-am băgat în casa aceasta”

Familia Florea este una dintre familiile care a lucrat în străinătate, și-a construit o casă și au acum un trai de viață decent.

Noi am lucrat zece ani în Italia. Am plecat cu soțul și am lucrat acolo la curățenie. Toți banii munciți acolo i-am strâns și i-am băgat în casa aceasta. Câteva zeci de mii de euro. Acum am grijă de copii, eu sunt casnică, stau acasă. Soțul lucrează în oraș, la Iași. Ne descurcăm, avem tot ce ne trebuie în această comună. Apă, canalizare, gaz. Nu ne-am muta în altă parte”, spune Mariana Floarea.

Firmă de construcții înființată cu bani câștigați în Spania

Tot în comuna Hălăucești locuiește și Irina F. care, împreună cu soțul, a muncit zece ani în Spania, în construcții și în domeniul hotelier. O parte din banii câștigați i-au cheltuit cu construcția casei, iar ce a mai rămas au investit într-o firmă de construcții.

Soțul are o firmă de construcții. Lucrează la Iași, iar eu am grijă de cei doi copii. Noi am revenit de cinci ani în comună, după ce am muncit în afara țării. Am strâns vreo câteva zeci de mii de euro. Am construit casa și apoi ne-am gândit unde să investim. Am văzut că în construcții e ok, poate fi profitabil să faci afaceri în domeniul construcțiilor”, susține localnica.

Cecilia Hodeam, fostul edil al localității Hălăucești, a demarat primele proiecte cu fonduri europene

Planurile de dezvoltare din comuna Hălăucești, din Iași, au fost demarate de fostul edil, Cecilia Hodea, acum în vârstă de 82 de ani, pensionară. Ieșeanca a fost primar timp de 27 de ani, 13 ani în perioada comunistă și alți 14 în democrație. Fostul primar își amintește de primii ani de după comunism, când a avut grijă de comuna Hălăucești.

„Eu am fost învățătoare și copiii mă iubeau, și oamenii din sat mă iubeau. După Revoluție a fost ales un primar de care oamenii nu erau mulțumiți. Am candidat și eu în ’94, iar oamenii m-au ales. Am reușit să câștig mai multe mandate pentru că oamenii mă iubeau și erau mulțumiți de ceea ce am făcut în localitate”, susține fostul edil.

Primele drumuri din Hălăucești au fost modernizate cu bani europeni

Cecilia Hodea mai povestește de proiectele de succes din timpul mandatelor sale.

„Am reușit să fac un cămin cultural cu formații și costume populare, cum nu mai erau în Iași. Am făcut și un cinematograf. Nu mai exista altul ca cel de la Hălăucești. Acum nu mai e nimic din formația populară, nu se mai ține niciun spectacol. Eu am fost prima care am adus fonduri europene, am modernizat 8 kilometri de drum, am adus apă în comună. Am ținut foarte mult să iau banii europeni ca să dezvolt comuna”, susține Cecilia Hodea.

Cecilia Hodea, fost primar al comunei Hălăucești: „Am vrut cât mai mulți bani europeni pentru comună”

Fostul edil mai povestește că înainte de a lua banii europeni a avut control de la instituțiile abilitate.

„O săptămână au stat în comună și eu nu am știut, au verificat toate gurile de canal, totul. Iar la sfârșit, după ce au terminat, au venit și m-au luat în brațe și mi-au spus: «Doamnă, o să luați banii europeni». Așa m-am bucurat că o să reușesc să modernizez comuna și toate drumurile făcute la București, la Iași, nu au fost degeaba. Chiar ne-am străduit, eu și contabila, să facem ceva ca să nu pierdem banii europeni, pentru că ne ajutau enorm. Am vrut cât mai mulți bani europeni pentru comună”, mai spune Cecilia Hodea.

bzi

Related posts

Filmul de groază de la Ruginoasa, punct final. 25 de ani de închisoare pentru criminalul care i-a tăiat capul mamei pentru că „era plin de şerpi”

Redacția

Programul bazei sportive din Tătăruși

Iulia Huțanu

Campania ”Curățăm România” la Răchiteni

Redacția
Încarcă...