NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Colegiul „Unirea” a comemorat Ziua Națională a Holocaustului

În fiecare an, în 9 octombrie, este marcată Ziua Holocaustului în România, pentru a aminti de ziua în care, în anul 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.

 

În acest context și în acest an, Colegiul Tehnic CF Unirea Pașcani a organizat un program amplu dedicat acestei zile. Sub îndrumarea profesorului de istorie Gabriel Bugioeanu  elevii au luat parte la activitatea intitulată „9 octombrie-Ziua Comemorării Holocaustului în România”.

„Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud. Ziua Internațională a Holocaustului se comemorează pe 27 ianuarie, deoarece în 1941 a fost eliberat lagărul de la Auschwitz de către armata sovietică.Prezentarea implicării României în Holocaust, nu se poate face separat de acțiunile de separare a evreilor din Europa”, a precizat coordonatorul evenimentului, profesorul de istorie Gabriel Bugioeanu  .

A urmat apoi o prezentare generală privind politica antisemită promovată de Germania nazistă urmărind imagini din filmul documentar „Eroii celui de-al doilea război mondial”, intitulată Holocaustul în Europa.

Activitatea a continuat cu studii de caz, prezentări power point și comentariu realizat de profesorul Gabriel Bugioeanu  pe baza fotografiilor realizate în timpul vizitării mai multor obiective din Germania.

Au fost vizionate și imagini privind „Progromul de la Iași -29 iunie 1941”, prezentări power point privind deportarea și exterminarea evreilor în Transnistria,realizate de elevii Florina Pintiliasa și Raluca Poiană, „Transnistria –loc de suferință și de moarte”-Delia Nemțanu și Cornelia Doboș, „Bilanțul evreilor exterminați sub guvernarea antonesciană”-Dumitrița Surdu și Ștefan Leonard.,  „Deportarea evreilor din Basarabia , Bucovina de Nord și ținutul Herța”- Ioan Boca și Constantin Murariu.

A urmat apoi o prezentare de carte realizată de elevii Adrian Mihai Costea și Theodora Ilinca Ungureanu.

Astăzi comemorăm o pagină neagră din cartea istoriei-Holocaustul. Chiar dacă acesta a luat proporții mai mari în Germania nazistă, un anumit factor a avut loc și în România prin Progromul de la Iași și deportările din Transnistria. Holocaustul a fost o experiență marcantă”, a menționat Adrian Mihai Costea, elev clasa a XII-a la Colegiul Tehnic CF “Unirea”.

Activitatea a continuat cu vizionarea unor imagini din filmul artistic „Lista lui Schinddler”, cu o expoziție grafică realizată de elevii colegiului cu titlul „Holocaustul nu trebuie uitat”, iar evenimentul s-a încheiat cu discuții și dezbateri pe această temă.

 Organizate cu scopul de a educa tinerii în spiritul dreptății, umanității, a respectării omului de către om şi  a învăţa lecţiile acestui episod nefast al istoriei secolului XX, activităţile au marcat  în mesajul lor faptul că indiscutabil, Holocaustul  a fost unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria lumii.

Advertisements

Related posts

Integrati pe piata muncii

Redacția

OAMENI AI LOCULUI (31 DECEMBRIE 2015): TRADIȚII ȘI OBICEIURI PĂSTRATE DE DOUĂ CADRE DIDACTICE

Redacția

Campania ,,19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor’’ desfășurată și la Școala Specială din Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site