NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cine ar putea deveni avocat fără examen

Pentru a deveni avocat s-ar putea sa nu mai fie nevoie de examen. Uniunea Națională a Barourilor din România analizează posibilitatea eliminării examenului de accedere în avocatură pentru o anumită categorie de persoane care activează în sistemul judiciar.

Asta după ce, la începutul lunii aprilie 2015, Asociația Magistraților din România, condusă de judecătoarea Gabriela Baltag, a înaintat barourilor din țară o propunere de completare și modificare a Legii nr. 51/1995.

Propunerea AMR vizează includerea în legea privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat a unor dispoziții care să permită judecătorilor și procurorilor cu o vechime de minimum 20 de ani în aceste funcții să obțină calitatea de avocat, la cerere, cu scutire de examen.

În prezent, potrivit art. 17 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, primirea în profesie se realizează numai în baza unui examen organizat, cel puțin o dată pe an, și la nivel național, de Uniunea Națională a Barourilor din România, condusă în acest moment de Gheorghe Florea.
AMR propune adăugarea la acest articol a unui alineat (1) indice 1, cu următorul conținut:

„Prin excepție de la alin. (1), primirea în profesie se realizează, la cerere, cu scutire de examen pentru judecătorii și procurorii cu o vechime de cel puțin 20 de ani numai în aceste funcții, care au avut sau au această calitate, cu reținerea imediată a stării de incompatibilitate, atunci când se impune, până la eliberarea din funcția de magistrat ori, după caz, dacă au fost ori sunt eliberați din funcție din motive neimputabile”.

În varianta de modificare a Legii nr. 51/1995 gândită de AMR – propunere deschisă oricând dialogului cu UNBR -, judecătorii și procurorii care ar intra în profesie, la cerere, fără examen, ar dobândi automat calitatea de avocat definitiv.

sursa oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

VIDEO Un cuplu care făcea amor într-un tufiş, bătut cu o scândură de o femeie

Redacția

Poşta Română anunţă că de joi până sâmbătă toate unităţile sunt închise

Redacția

Cum se poate contesta amenda primită în perioada stării de urgență

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site