NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ce semnifică Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea din prima vineri după Paşti

Săptămâna aceasta, prima vineri după Paşti, se prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare în care se amintesc câteva minuni care au fost săvârşite la un izvor care se afla în preajma Constantinopolului, într-una dintre acestea un orb recăpătându-şi vederea după ce s-a spălat pe faţă cu apa izvorului.

Acest praznic este închinat Maicii Domnului şi are rolul de a arăta importanţa acesteia în ceea ce biserica numeşte „lucrarea mântuirii oamenilor“. Scrierile sfinţilor părinţi amintesc că de-a lungul anilor izvorul a vindecat mai multe suferinţe şi răni.

Şi acum există o biserică în Istanbul în locul în care se presupune că există izvorul cu apa tămăduitoare. Biserica Izvorului Tămăduirii este ridicată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia există un paraclis care datează din secolul al V-lea, unde există şi astăzi izvorul respectiv. În popor se spune că cei care asistă la slujba specială făcută la biserică în această perioadă şi cei care citesc acatistul Izvorului Tămăduirii pot scăpa de patima alcoolului.

Cu ocazia acestei sărbători, se sfinţesc apele, iar creştinii ortodocşi vin la biserică pentru a lua Agheasma mică, care este pregătită de preoţi la toate bisericile şi mănăstirile din Iaşi, şi nu numai.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Moștenitorii familiei Sturdza au donat Ministerului Culturii conacul Vârnav-Liteanu din județul Suceava

Redacția

Coadă la cultură: Sute de ieşeni au înfruntat ploaia ca să intre la muzeu

Redacția

Interviu cu Camelia Neață: “Citiți! Căutați frumosul în voi înșivă și în afară, iubiți, citiți, faceți alegeri motivate, citiți, purtați-vă, vorbiți frumos, zburați, zburdați, citiți, îndrăzniți, citiți! Nimic fără Dumnezeu!”

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site