Schema de plafonare la energie electrică și gaze naturale a avut efecte pozitive, pe termen scurt, în protejarea consumatorilor de prețurile ridicate, însă menținerea acesteia nu mai este sustenabilă, se arată într-un studiu realizat de EPG, un think-tank independent specializat pe politici energetice. EPG a analizat care va fi impactul eliminării plafonării asupra consumatorilor și economiei. Revenirea la piața concurențială va implica o creștere a prețurilor la energie, în unele cazuri, chiar o dublare a valorii actuale a facturilor, arată EPG.
Potrivit legislației în vigoare, prețul energiei electrice este plafonat până pe 30 iunie 2025, iar cel al gazelor naturale până pe 31 martie 2026.
Studiu EPG arată că eliminarea schemei va avea consecințe economice imediate. Pe scurt, facturile la energie vor crește, generând un efect în lanț: inflația s-ar accelera, puterea de cumpărare a populației ar scădea, iar cererea agregată s-ar diminua.
Prețul la electricitate va crește cel mai mult
Aceste efecte negative s-ar manifesta într-un context economic deja foarte volatil, marcat de necesitatea reducerii urgente a deficitului bugetar, precizează EPG.
EPG estimează că:
- Energie electrică: în lipsa schemei de plafonare în baza noilor tarife de rețea, facturile consumatorilor casnici vor depăși valoarea de 1,15 RON/kWh – estimată pe baza prețului mediu ponderat al energiei active la nivelul anului 2024,