NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Candidaţii la posturile de directori de şcoli intră în focul examenelor

Comisia este formată din cinci membri care vor evalua toate probele. În preajma concursului pentru directorii de şcoli, printre reprezentanţii din învăţământul preuniversitar există încă suspiciuni cu privire la obiectivitatea membrilor din comisia de evaluare, în condiţiile în care doi dintre membri sunt de la Primărie şi CL. 

„Nu putem să nu intuim că, în anumite situaţii, mai ales în zonele rurale, cei doi pot influenţa pentru alegerea unui favorit. Există tendinţa primarilor de a stabili controlul în comunitate şi există automat şi tendinţa de a schimba directorii de şcoli. Practica aceasta poate fi combătută, uşor, prin lege!”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţan explică alcătuirea comisiei şi ce rol îndeplineşte.

„Comisia este formată din cinci membri care vor evalua toate probele. Doi membri sunt desemnaţi de şcoală, sunt profesori, acolo unde este posibil sunt membri din Corpul de Experţi, însă la şcolile de la ţară nu se poate îndeplini condiţia, alţi doi membri sunt reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, iar al cincilea este coordonatorul, un inspector şcolar. Comisia pune note în toate etapele, proba grilă, CV, interviul oral şi scrisoarea motivaţională. Pentru fiecare candidat vor exista cinci note, care se vor aduna şi va rezulta un punctaj. Proba scrisă se corectează cu şablon, e exact ca la examenul de la medicină, prin urmare nu va dura mult corectura, însă sunt peste 1.000 de persoane care se vor rula la aceste evaluări”, a explicat Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general. 

  

Surprize la marile colegii

Aceasta mai menţionează faptul că proba scrisă este cea mai grea deoarece cuprinde aspecte de management, testarea de competenţe cognitive etc., prin urmare, la acest test, directorii au cele mai mari emoţii. De asemenea, la interviu se punctează oferta managerială şi scrisoarea de intenţie, iar CV-ul se evaluează în faţa comisiei. După exemplul examenelor de bacalaureat, la acest concurs va fi prezent un observator de la Ministerul Educaţiei, care de pe data de 17, când este prima zi de interviu, va face parte şi din comisie la Palatul Copiilor, Clubul Sportiv şi Clubul Elevilor din Paşcani. Şcolile care au dorit pot invita reprezentanţi ai părinţilor, elevilor, dacă au peste 18 ani, şi ai sindicatelor, ca observatori.

„Sunt câteva şcoli din municipiul Iaşi unde nu s-a înscris nimeni, sunt 40 de poziţii. Nici la Colegiul Naţional doamna Vîlcu nu s-a înscris, nici la Racoviţă doamna Gavrilescu nu s-a mai înscris deoarece se apropie de pensionare. S-ar fi putut prelungi mandatul, dar dumnealor au considerat că e mai bine să lase pe altcineva. Sunt 261 de candidaţi, 229 de comisii, iar 43 de unităţi sunt fără candidaţi. Exemplu este Colegiul de Artă, unde nu s-a înscris nimeni pe postul de director, Şcoala Otilia Cazimir, Haşdeu, Bârsănescu, o serie de grădiniţe, şcoli de la ţară, dar şi şcoli unde nu s-a înscris nimeni pe postul de director adjunct, cum ar fi colegiile Racoviţă, Naţional şi Negruzzi. Sunt şcoli mari, grele care presupun efort de organizare”, a adăugat inspectorul general al ISJ. La Colegiul Naţional s-a înscris pentru postul de director Elena Calistru, la „Racoviţă“ s-a înscris la concursul pentru director Mihaela Goţcu, iar la CJRAE, unde este în prezent Emanuela Vlasie, s-a înscris la concurs doar Anca Hordulea. 

Concursul va fi supravegheat video

La restul liceelor de elită din Iaşi, directorii care s-au înscris la concurs sunt cei care se află şi în prezent pe post. Fostul inspector şcolar Liliana Romaniuc, în prezent directorul Şcolii Internaţionale „Seven Hills“ din Iaşi, îşi exprimă reţinerea cu privire la corectitudinea acestui concurs. „La momentul acesta există pericolul ca inspectorii generali, deşi au dat concurs şi 90% dintre ei au rămas în urma concursului pe post şi sunt aceiaşi care au fost numiţi politic, să nu dea deoparte directorii care sunt din acelaşi partid politic”, a declarat Liliana Romaniuc, directorul Şcolii Internaţionale „Seven Hills” Iaşi şi fost inspector general ISJ.

De menţionat că în 43 de unităţi de învăţământ nu s-a înscris niciun candidat pentru posturile existente. În ceea ce priveşte funcţiile vacante de director adjunct, au fost depuse 78 de dosare de înscriere pentru cele 110 posturi vacante, fără nicio înscriere pentru 41 de unităţi şcolare. Accesul în săli se face începând cu ora  9, doar pe baza actului de identitate, care poate fi buletin, carte sau adeverinţă de identitate, cât şi paşaport sau permis de conducere auto. Sălile în care se dau probele vor fi dotate cu echipament de supraveghere audio-video, iar candidaţii care nu s-au prezentat până la momentul deschiderii plicului cu subiecte îşi pierd dreptul de a participa la concurs. Proba scrisă va începe de la ora 10 şi va dura 120 de minute. Testul va fi în format grilă şi va fi evaluat de către membrii comisiilor de concurs în aceeaşi zi.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

PROPUNERE: Eliminarea mediei claselor V-VIII pentru admiterea la liceu

Redacția

Proiect: Stimulent de risc pentru cadrele didactice şi nedidactice pe perioada stării de urgenţă şi de alertă

Redacția

Probele de competențe de la Bacalaureat 2021 se echivalează, nu se mai susțin (DOCUMENT)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site