NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Căldura s-ar putea scumpi cu până la 38% de la 1 ianuarie. Cât va costa întreţinerea pentru o familie

Căldura s-ar putea scumpi, de la 1 ianuarie, cu până la 38% pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire „fără o intervenţie imediată” a autorităţilor, a anunţat luni deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii.

O familie de trei persoane într-un apartament cu două camere va ajunge să plătească la întreţinere, de anul viitor, aproape 450 de lei pe lună, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti, de anul viitor, cu până la 38% mai mult pentru căldură dacă autorităţile nu vor interveni imediat cu modificări ale legislaţiei, potrivit deputatului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii.

  

Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, a admis că de anul viitor există riscul ca românii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să plătească mai mult pentru căldură cu 28-38% comparativ cu românii care au centrale termice de apartament, ca urmare a liberalizării pieţei la energie, astfel creându-se o discriminare între cele două categorii de consumatori. Havrileţ a adăugat că se lucrează la o ordonanţă prin care se va elimina această discrepanţă, iar astfel cei racordaţi la sistemul centralizat nu vor plăti mai mult pe gigacalorie faţă de cei care au centrale de apartament.

Departamentul pentru Energie a precizat luni într-un comunicat că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.

”La 1 ianuarie, în mod normal prin liberalizarea preţurilor, centralele termice producătoare de apă caldă şi căldură, gaze naturale, ar trebui să crească preţul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna o discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care deţin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberalizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenţie imediată, preţul va creşte”, a spus luni deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii.

Deputatul Iulian Iancu a precizat pentru gândul că în Comisia de Industrii se analizează un raport al ANRE care a solicitat Departamentului de Energie să intervină pentru a nu se crea o discriminare între consumatorii cu centrală de apartament şi cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. „În caz contrar va creşte preţul pentru căldură pentru cei din sistemul centralizat cu 28,8-38,6% arată în raportul ANRE”, a declarat deputatul Iulian Iancu.

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România, a declarat pentru gândul că dacă de anul viitor căldura se va scumpi cu 38%, de la 1 ianuarie întreţinerea pentru o familie de trei persoane care locuieşte într-un apartament cu două camere va ajunge la aproape 450 de lei.

“În Bucureşti, o familie de trei persoane într-un apartament de două camere, în condiţii normale, are în prezent un cost total cu întreţinere de 350 lei. Dacă punem în calcul o scumpire a căldurii cu 38%, acea familie va plăti la întreţinere aproape 450 lei”, a declarat Radu Opaina. 

Reacţia Departamentului de energie

Departamentul de Energie a precizat luni că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale, potrivit unui comunicat al Departamentului de energie.

ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considerate, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici.

De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

„Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni, n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării”, a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat.

Reprezentanţii instituţiei apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

În luna septembrie ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.

„Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri”, a afirmat atunci Nicolescu, într-o conferinţă, potrivit Mediafax.

El preciza că sunt necesare astfel de măsuri, având în vedere că în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia. Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

sursa gandul.info

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Un tânăr de 18 ani a murit călcat de tren. Băiatul s-ar fi aruncat în fața locomotivei

Redacția

Piscinele exterioare și sălile de fitness, redeschise în anumite condiții

Redacția

Fost patron de magazin, numit manager de spital: „Unde ați profesat ca jurist?” „În cadrul firmei mele! Eu m-am ocupat de toate”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site