RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Atenţie la drum! Judeţul Iaşi sub cod galben de polei

Meteorologii au emis, marţi dimineaţa, două avertizări nowcasting Cod Galben de ceaţă şi polei pentru mai multe judeţe din Transilvania şi Moldova, valabile în următoarele ore.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, între orele 8,05 şi 11,00, local în judeţele Harghita, Alba şi Covasna, precum şi pe drumurile naţionale şi europene aferente, inclusiv în municipiul Miercurea Ciuc, se va semnala ceaţă, care va determina o vizibilitate redusă sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

De asemenea, între orele 8,00 şi 14,00, local în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Vrancea, inclusiv drumurile naţionale şi europene aferente, se va forma polei.

  

Avertizările de fenomene periculoase imediate /nowcasting/ se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Drumarii ieşeni şi-au dezmorţit ieri oasele pentru prima oară în acest an. Ninsorile căzute îndeosebi în zonele Paşcani şi Vlădeni au scos din baze toate cele 17 sărăriţe disponibile. „Nu a nins foarte mult. Dacă s-a aşezat un centimetru de zăpadă. În schimb, a plouat în tot judeţul şi nu excludem formarea poleiului, aşa că am început să intervenim cu antiderapant“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Daniel Minciună. În cursul acestui sezon, pe drumurile judeţene au fost împrăştiate aproximativ 2.000 tone de antiderapant. În cursul sezonului trecut, până la aceeaşi dată, fusese nesară utilizarea a 4.267 tone de nisip şi sare.

Pe parcursul zilei de ieri, precipitaţiile s-au ridicat la 8-9 litri/mp. În cursul zilelor de azi şi mâine, se aşteaptă în continuare ninsori, acestea urmând să nu depăşească nivelul de ieri al precipitaţiilor. Ninsori mai puternice sunt aşteptate în cursul zilelor de 26-27 ianuarie, dar vântul va continua să bată slab până la moderat. Totodată, până joi, prognoza meteo indică scăderea accentuată a temperaturilor. Astfel, temperaturile maxime vor scădea de la 1°C, astăzi, până la -8°C, joi. În acelaşi interval, temperaturile minime vor scădea de la -5°C la -13°C. „Ninsorile de săptămâna asta nu ar trebui să ne facă probleme. În cursul lunii februarie s-ar părea că ne aşteaptă ninsori mai importante cantitativ şi viscol puternic“,
a spus Minciună.

Avertizare a medicilor: Răcirea vremii va aduce un mare val de viroze

Răcirea bruscă a vremii şi ploile pot crea mari probleme de sănătate pentru zeci de ieşeni. Cei mai expuşi sunt cei care aparţin unei grupe de risc, precum vârstele extreme, sau cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare. Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute, precum otitele, sinuzitele, pneumoniile, crizele de astm bronşic. Medicii dau recomandări pacienţilor, pentru a preveni afecţiunile care pot apărea din cauza frigului şi a umezelii. „Există trei reguli simple. Trebuie evitat stresul termic, adică evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, este necesară o îmbrăcăminte adecvată şi consumarea lichidelor calde. O altă regulă este evitarea aglomeraţiilor şi respectarea normelor de igienă. De asemenea, tratamentele trebuie luate doar dacă sunt date de medicul de familie sau de specialişti şi nu după cum credem noi că este bine. Mulţi pacienţi recurg la diferite tratamente fără a exista o indicaţie medicală şi ajung să necesite terapie de urgenţă din cauza efectelor secundare“, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţă.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Operatorii stațiilor de transfer din Ruginoasa, Bălțați și Hârlău au fost anunțați astăzi de CJ Iași

Redacția

Întreaga Moldovă intră sub Cod Portocaliu de ploi, până mâine dimineață

Redacția

Conferință de presă Primăria Pașcani, 14 septembrie 2023 (VIDEO)

Redacția
Încarcă...