Conform datelor furnizate de Telescoapele Spațiale Hubble și James Webb, fotonii care zburau liber în zorii cosmici timpurii au provenit din mici galaxii pitice care au prins viață, eliminând ceața de hidrogen tulbure care umplea spațiul intergalactic.
„Această descoperire dezvăluie rolul crucial jucat de galaxiile în evoluția Universului timpuriu”, a declarat astrofizicianul Iryna Chemerynska de la Institut d’Astrophysique de Paris.
La începutul Universului, la câteva minute după Big Bang, spațiul era plin de o ceață fierbinte și densă de plasmă ionizată. Puțina lumină existentă nu ar fi pătruns în această ceață; fotonii s-ar fi împrăștiat pur și simplu pe electronii liberi care pluteau în jur, făcând astfel ca Universul să fie întunecat.
Pe măsură ce Universul s-a răcit, după aproximativ 300 000 de ani, protonii și electronii au început să se unească pentru a forma hidrogen neutru (și puțin heliu). Majoritatea lungimilor de undă ale luminii puteau pătrunde în acest mediu neutru, dar existau foarte puține surse de lumină care să o producă. Dar din acest hidrogen și heliu s-au născut primele stele.
Primele stele au emis radiații suficient de puternice pentru a îndepărta electronii de nucleele lor și a reioniza gazul.
» Citește continuarea pe pagina autorului