RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Astăzi se sărbătoresc Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Românii prăznuiesc astăzi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Aceştia au trăit la sfârşitul secolului IV şi au avut o contribuţie esenţială la teologia creştină, fiind numiţi „Protectori ai învăţământului teologic“. Deşi aceşti trei sfinţi sunt prăznuiţi şi separat, Biserica a rânduit şi o zi comună de prăznuire pentru a arăta unitatea.

Credinţa populară spune că cine munceşte în această zi poate să orbească, iar tinerele trebuie să postească pentru a avea o căsnicie fericită. La sate se obişnuieşte ca, pe 30 ianuarie, în fiecare an, să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, şi tot la sate se crede că astăzi începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă.

Cei trei ierarhi erau cunoscuţi ca trei doctori vindecători de boli, iar oamenii spun că, dacă „trăbălui“ în ziua prăznuirii lor, rişti să te arzi, să te îmbolnăveşti de friguri ori să ai pagube.

  

Pentru a recunoaşte valoarea teologică a Sfinţilor Trei Ierarhi, prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit protectori ai institutiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor, Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie.

Un moment deosebit are loc astăzi la Biserica Sfântul Vasile de pe Tătăraşi, unde enoriaşii vor pune pe masă o colivă uriasă. „Este un basorelief, voi modela chipurile sfinţilor pe coliva şi folosim ingredientele obişnuite. Fierbem şase kilograme de grâu, iar pregătirea cred că va dura în jur de patru ore. Acest lucru depinde şi câte ajutoare am, în alţi ani a durat doar trei ore… Ne adunăm diseară, câţiva enoriaşi, în Prăznicarul bisericii şi ne apucăm de lucru. Fiecare îşi aduce aportul, suntem ca o mare familie“, a spus Eugenia Burdea, medic.

sursa ziaruldeiasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

Tradiții și produse culinare de Sfântul Toader la Ciohorăni

Teona Gherasim

”Bucăți de timp”, vernisaj la Casa de Cultură din Pașcani (FOTO-VIDEO)

Redacția

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Redacția
Încarcă...