NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Astăzi a fost prezentat raportul de activitate al Parchetului de pe Lângă Judecătoria Pașcani

 La Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani  au funcţionat în anul precedent, pentru un  interval de 10 luni,  pe schema prevăzută  de 10  posturi de procurori,  un număr de  8 procurori  şi 6 grefieri.

 

Menţionăm că,  în cursul  anului precedent,  s-au înregistrat un volum total de lucrări în cuantum de 18.082  din care: 10.679 s-a impus a fi soluţionate de către procurori.

Au fost soluţionate  4.503 cauze penale  faţă de 4.316 în cursul anului 2013 fiind întocmite 144 rechizitorii privind 180 inculpaţi din care 20 arestaţi preventiv.

În 2 dosare  au fost încheiate  2  acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 2 inculpaţi, în 552 de dosare  s-au dat soluţii  de renunţare la urmărirea penală, iar în  3.805 cauze  s-a dispus clasarea.

 Se constată o scădere a numărului  rechizitorii, dat fiind impactul noilor prevederii în materie penală.

  Față de acesta situație este de remarcat faptul că, prin intrarea în vigoare la 01.02.2014 a celor două coduri, penal și de procedură penală, în cazul multor infracțiuni încriminate in partea specială,   s-a prevăzut posibilitatea împăcării sau retragerii plângerii prealabile. Cu titlu de exemplu menționăm infracțiunea de furt și furt calificat,astfel încât dacă în anul 2013 au fost întocmite 76 de rechizitorii, în anul 2014 au fost întocmite 32 de rechizitorii. 

În anul 2014 s-au înregistrat un număr de 1.152  participări ale procurorului în cauzele  penale faţă de 1.381 în anul 2013. Au fost verificate de către procurori  un număr 530 hotărâri judecătoreşti penale, cu 69 hotărâri mai puțin decât în anul 2013. S-au declarat trei contestații, 8 apeluri declarate, 1 recurs declarat și s-au înregistrat 3 contestații respinse, 8 apeluri admise, 3 apeluri respinse și 1 apel retras, 3 recursuri admise și 1 recurs respins.

În ce priveşte cauzele civile, procurorul a participat în 153 cauze față de 78 cauze  în anul 2013 şi a pus concluzii în 66 cauze. S-au verificat un număr de 76 hotărâri judecătoreşti.

Parchetul de  pe lângă Judecătoria Paşcani, prin conducătorii săi, a menţinut raporturi de bună colaborare instituţională  cu  poliţia judiciară, cu judecătorii şi personalul auxiliar  din cadrul   Judecătoria Paşcani,  cu avocaţii care activează în  cadrul  Baroului de avocaţi Iaşi;  a relaţionat profesional şi procedural,  cu  parchetele ierarhic superioare precum şi cu Institutul Naţional al Magistraturii ori Consiliul Superior al Magistraturii.

    Colectivul de procurori a manifestat interes faţă de solicitările  asociaţiilor şi fundaţilor din societatea civilă prin furnizarea de informaţii publice şi prin participarea lor efectivă în procesul penal ori la realizarea unor studii  privind starea justiţiei şi fenomenului infracţional.

Accesul deplin si real la informaţii  a fost asigurat de Parchetul de  pe lângă  Judecătoria Paşcani prin programul de audienţe, prin biroul de informaţii  şi relaţii publice şi prin  purtătorul de cuvânt al parchetului.

                 Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

La şase luni de la lansare, Telefonul Vârstnicului a fost apelat de 2.700 de ori

Redacția

Senator Vasile Toma: PSD a votat în Parlament asigurarea fondurilor pentru protecția copiilor și persoanelor cu dizabilități lăsate de izbeliște de Guvernul PNL!

Redacția

Campania ,,Antivirus pentru Educație”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site