Mai mulți medici celebri au reacționat după ce un bebeluș a fost ucis de rujeolă după ce a luat virusul de la fratele mai mare, pe care părinții nu l-au dus la medic pentru imunizare.
Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, dar și managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, au reacționat în mod public după primul caz tragic înregistrat la Brașov, unde un bebeluș de 7 luni a murit de rujeolă.
„Avem o epidemie, a doua în nici 8 ani… Și ce facem cu ea?!? Așteptăm să apară și flăcările sau acționăm acum, cu toții, cât încă iese doar fum?!? A apărut deja o știre tragică. Dar care nu surprinde niciun specialist în domeniul infecțiilor la copil. A murit, în Brașov, un sugar în vârstă de 7 luni. Care a făcut complicații foarte grave deoarece s-a îmbolnăvit de rujeolă de la fratele său în vârstă de 3 ani. Acesta (fratele mai mare) era nevaccinat, deoarece părinții lui au refuzat vaccinarea sa. (…) Ce facem, oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii? Sau așteptăm un număr și mai mare, cât într-un stadion, precum în Republica Democratică Congo? Căci RD Congo, în 2020, din cauza pandemiei a întrerupt vaccinarea ROR. Alături de alte 23 de țări din lume. Dificultăți de aprovizionare… Apoi epidemie, apoi mii de morți. Știrea apare în cea mai prestigioasă revistă științifică din lume, Nature. Dacă cei 34 de ani de studii postuniversitare intense și de practică la patul bolnavului nu sunt un argument să credeți sfatul dr. Craiu, vă rog din suflet să aplecați urechea la rugămintea părintelui Mihai Craiu. Eu, alături de soția mea (tot medic), am decis să-l vaccinăm ROR pe fiul nostru. Deși avea dermatită atopică și primele episoade de astm. Acum Călin este un adult sănătos, arhitect și cadru didactic la una dintre cele mai prestigioase universitați din lume. Deci am putea încerca, până nu e prea târziu…”, a scris medicul Craiu pe Facebook.
Când se face vaccinarea
Pe de altă parte, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu se arată îngrozită de faptul că în România anilor 2023 se mai poate muri din cauza unei boli perfect vaccinabile. „Aşa ceva nu ar fi trebuit să se mai întâmple, dar uite că se întâmplă şi asta se întâmplă din cauza faptului că acoperirea vaccinală la noi a scăzut foarte mult din multiple motive”, a declarat medicul care a mai adăugat că dacă 90-95% din populaţie ar fi fost imunizată, atunci acel copil nu avea de unde să ia boala.
Ea a fost întrebată când se face acest vaccin, în condiţiile în care acel bebeluş nu avea vârsta pentru a fi vaccinat. „Apropo de asta cu vârsta vaccinală, în ultimii ani, în România, prima doză de vaccin ROR, vaccin combinat, rujeolă, rubeolă, oreion, se administrează începând la vârsta de un an. Sau un an şi două luni. Dar să nu uităm că înainte când nu exista triplul vaccin şi exista doar vaccinul antirujeolic separat, izolat, vârsta de vaccinare era de nouă luni. Deci faptul că acum în epidemie se scade vârsta de vaccinare este un lucru perfect normal pentru imunizarea acestor copii care sunt foarte fragili şi la risc foarte mare”, a mai afirmat, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală.
Reamintim că un bebeluș de şapte luni din localitatea braşoveană Apaţa, care nu era eligibil pentru vaccinare, a luat virusul de la fratele de trei ani, pe care părinţii au refuzat să-l imunizeze. Bebeluşul a fost întâi internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, dar, pentru că starea lui s-a agravat, a fost transferat la Spitalul de Pediatrie. Avea febra de 40 de grade și abia mai respira. Foarte curând a pierdut lupta pentru viață.
Numărul de cazuri creşte constant, astfel că numai în ultima săptămână 155 de copii s-au infectat cu rujeolă în România, cele mai multe cazuri fiind în judeţele Mureş, Giurgiu şi Braşov.
Peste 2.000 de cazuri
Tocmai din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a declarat săptămâna trecută epidemie de rujeolă în ţara noastră, iar principala măsură luată de autorități a fost să permită medicilor vaccinarea cu o doză suplimentară de vacin ROR începând cu vârsta de 9 luni. https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/apelul-disperat-al-medicilor-dupa-ce-un-bebelus-a-2324011.html