NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital explică de ce străzile din Pașcani se inundă la fiecare ploaie

Operatorul ieșean de servicii de apă – canal a explicat pentru NewsPascani.com de ce străzile din Pașcani se inundă după fiecare ploaie. Cauza ar fi proiectarea actualelor conducte, care a avut în vedere un debit de maxim 10,2 litri pe minut.

 

  

 Astfel, spune Gheorghe Vlasie, reprezentantul ApaVital, atunci când are loc „o rupere de nori”, rețeaua de canalizare a orașului nu face față să preia în timp util apele pluviale.

 „Din punct de vedere tehnic, reţelele de canalizare sunt proiectate să preia apa până la debite despre care se consideră că sunt echivalente unei ploi torenţiale. O ploaie este considerată torenţială dacă debitul căderii apei este de minim 0,17l/mp/minut, adică echivalentul unei căderi de apă de cel puţin 10,2 litri/mp/oră. Dacă se înregistrează căderi de apă tip „rupere de nori”, aceste valori pot fi depăşite semnificativ pentru scurte intervale de timp. În consecinţă, ritmul preluării apelor la reţeaua de canalizare fiind inferior celui în care cad precipitaţiile, pentru scurte intervale de timp apare situaţia neplăcută că apa formează bălţi, precipitaţiile fiind evacuate prin gurile de scurgere cu debite inferioare celor cu care cad precipitaţiile”, a explicat Gheorghe Vlasie.

 ApaVital exploatează în Pașcani peste 800 de guri de canal și de cămine de colectare a apelor, mare parte dintre acestea fiind opturate de peturi, vegetație sau pungi de plastic. Operatorul promite că prin implementareae proiectului European POIM, mare parte din conductele de canalizare vor fi înlocuite, astfel că situațiile în care străzile din Pașcani vor fi inundate „se vor diminua considerabil”.

 „În municipiul Paşcani, SC ApaVital SA exploatează peste 800 de guri de scurgere şi de cămine de colectare. Din păcate ritmul de preluare a precipitaţiilor la reţeaua de canalizare a municipiului este diminuat semnificativ în raport cu valorile iniţiale proiectate, în principal din cauza deteriorării unora dintre conductele de canalizare şi, mai ales, urmare a diminuării secţiunii de curgere a conductelor de canalizare din cauza colmatării acestora cu diverse deşeuri urbane (praf, material antiderapant, frunze, beţe, pungi de plastic) şi, de asemenea, din cauza aruncării de către clienţii noştri în reţeaua de canalizare a unor deşeuri casnice, respectiv pungi şi alte ambalaje, pet-uri şi alte deşeuri de plastic, cârpe şi diverse deşeuri solide, casnice ori chiar industriale.Odată cu implementarea proiectului european prin POIM, mare parte a conductelor de canalizare din Paşcani vor fi înlocuite şi, beneficiind şi de sprijinul şi responsabilitatea civică a locuitorilor orașului, considerăm că numărul unor astfel de situaţii neplăcute se va diminua semnificativ.Aşa cum v-am comunicat şi anterior, inclusiv în cursul acestei luni, în ce priveşte ritmul de verificare şi curăţare a gurilor de canalizare, acesta se realizează de două ori pe an sau mai frecvent, în măsura în care ni se solicită ori este necesar”, a mai spus Gheorghe Vlasie.

 Menționăm că operatorul ieșean și administrația publică a promis încă din anul 2014 că vă implementa acest proiect la Pașcani, însă după 4 ani de zile nu s-a mișcat nimic în acest sens, cel mai optimist termen de începere a acestora fiind anul 2020.

Advertisements

Related posts

Constituția României călcată în picioare de primarul Dumitru Pantazi. Edilul șef nu avea niciun drept să verifice lista cu semnături!

Răzvan Grecu

Audiențe prefect: problemele cu fondul funciar, principalul subiect! Foarte multe titluri de proprietate, greșite de Primăria municipiului Pașcani!

Răzvan Grecu

Programul „Cornul şi laptele“ se întoarce pe masa consilierilor judeţeni

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site