RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ANSVSA: Pesta porcină se răspândește din cauza samsarilor

Vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, estimează că peste 20.000 de samsari vând ilegal în toată ţara sute de porci, una dintre cauzele care conduc la răspândirea pestei porcine africane.

„Din estimările noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României. Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal”, a declarat Mihai Ponea.

Acesta a afirmat că în următoarea perioadă ANSVSA va declanşa un control de genul „clientul misterios”, pentru a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ.

„Vom declanşa un control – ‘clientul misterios’ – pentru care am făcut deja o procedură, în care noi vom merge în Bucureşti şi în judeţele limitrofe şi vom face pe cumpărătorii. Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului”, a explicat el.

  

În total, 585 de focare de focare active de pestă porcină au fost raportate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), în România. Doar în ultima săptămână au fost confirmate 30 de noi focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației. Astfel în total, sunt estimate 376.938 de porcine afectate.

Cele 30 de focare noi de PPA s-au înregistrat în județele Alba, Bihor, Botoșani, Buzău, Călărași, Dolj, Gorj, Ialomița, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare și Teleorman.

Aflați amănunte de pe b1tv.ro.

Related posts

Primăria este obligată de Codul administrativ să înființeze Monitorul local al Pașcaniului! Anunțuri contra cost pentru persoanele fizice și juridice!

Răzvan Grecu

Tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava intră în linie dreaptă

Redacția

Gică Zanet, viitorul purtător de cuvânt al Primăriei Pașcani. Codrin Toma intră în CL

Oana Cordoneanu
Încarcă...