NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Afaceriștii din turism pierd, în fiecare lună de pandemie, un miliard de euro

Turismul românesc a intrat la apă! De aproape două luni, în loc să numere clienţii, hotelierii numără pierderile. Într-o singură lună, industria Horeca şi sectoarele conexe pierd un miliard de euro.

În lipsa unor explicaţii şi decizii clare din partea Guvernului, unii proprietari găsesc soluţii de avarie pentru a mai rezista o vreme.

În martie, când am intrat oficial în stare de urgenţă, puţin peste 240 de mii de turişti s-au cazat în pensiunile şi hotelurile din toată ţara. De patru ori mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi luna aprilie a fost compromisă, spun hotelierii, care acum numără pierderile.

  

Ionuț Anganu, proprietar de pensiune: Am pierdut Paștele care era sută la sută ocupare.

Tiberiu Dogaru, manager hotel patru stele Brașov: Din patru corpuri, unul a fost deschis datorită unor clienți pe care i-am avut din ianuarie. Îi ținem și mai au o săptămână de stat. Niște americani. În rest, totul este închis.

Lucrurile s-ar putea schimba după 15 mai, când încetează starea de urgenţă.

Despre condiţiile în care se vor redeschide restaurantele, autorităţile n-au zis încă nimic concret.

Gabriel Roșca, manager hotel patru stele Brașov: Chiar dacă alegi să faci room-service în cameră, ne gândim ce înseamnă să aduci de trei ori pe zi mâncarea în cameră. E o măsura paguboasa!

Există și voci care susțin că „am tot așteptat normativele de la Ministerul Turismului. Se pare că ei exagerează să se serveacă masa la cameră. Noi nu acceptăm așa ceva. Preferăm să coboare oamenii pe rând la masă, cu jumătate de oră. Spațiul ne permite, avem și masă și foișor”.

În lipsa unor explicaţii clare din partea autorităţilor, unii proprietari închiriază pensiunile grupurilor de prieteni.

Industria horeca şi sectoarele conexe pierd aproape un miliard de euro. Iar dacă vorbim despre angajaţii din domeniu, unul din cinci români îşi câştigă traiul din horeca. Semnalul de alarmă nu se aude până la Palatul Victoria.

Ludovic Orban, premierul România: Contribuția la PIB, la horeca, e limitată. O putem duce încă o lună jumătate, două.

Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute: Pentru noi, pentru horeca, o închidere de 4 luni e ca și cum ai dispărea de pe pământ. Acest sector generează direct 1,7 la sută din PIB, plus industriile conexe se ajunge la 4 la sută din PIB. E sectorul din economie care conectează și interconectează alte sectoare.

Reprezentanţii industriei s-au întânit ieri cu reprezentanţii Guvernului, dar nu au ajuns la nicio concluzie.

OBSERVATOR

Advertisements

Related posts

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Nu luăm în calcul tăieri de salarii și pensii. Ce spune despre restructurare în sectorul bugetar

Redacția

Lucrările de reabilitare a străzii Gâștești au început de câteva zile

Marius Parteni

CEDO: Salariații pot fi monitorizați la muncă. În ce condiţii

Redacția
Încarcă...